Fransa, Apple iPhone 12 satışını yasakladı! Peki neden?

Fransa Ulusal Frekans Ajansı, modelin izin verilen elektromanyetik dalgaları aştığını belirterek cihaz satışının derhal durdurulması gerektiğini bildirdi.

Fransa, iPhone 12’nin satışını cihazın Özgül Soğurma Oranının (Specific Absorption Rate – SAR) yasal sınırların üzerinde çıktığı gerekçesiyle yasakladı. Fransa Ulusal Frekans Ajansı (ANFR), modelin izin verilen elektromanyetik dalgaları aştığını belirtti ve şirketin cihazın satışını derhal durdurması gerektiğini bildirdi.

Ajans, SAR için 141 telefonu test etti, bunlar arasında üç yıl önce çıkan Apple akıllı telefonu da bulunuyor. Telefonun cebinizde olduğunda kilogram başına 5.74 watt yaydığı tespit edildi. AB standartlarına göre SAR için izin verilen değer kilogram başına 4.0 watt. iPhone, ikinci bir testte insan vücuduna 5 mm mesafede olduğunda gerekliliklere uygun bulundu, bu testte sınır 2.0 W/kg.

Apple iPhone 12
Apple iPhone 12

ANFR açıklamasında Apple’ın bu sorunu hızlı bir şekilde çözmek için “mevcut tüm olanakları kullanması” gerektiğini belirtti. Aksi takdirde ülke genelinde satılan tüm ürünleri geri çağırtmak zorunda kalabileceğini söyledi. Fransa’nın Dijital Ekonomi Bakanı olan Jean-Noel Barrot’a göre Apple, bu sorunu bir yazılım güncellemesi ile çözebilir ve bunu iki hafta içinde yapması bekleniyor.

SAR değerleri, bazı bilimsel çalışmalara göre kullanıcıları kanser riskinden korumak amacıyla Avrupa Birliği tarafından belirlenen güvenlik sınırlarına sahip. Barrot, ANFR tarafından elde edilen verilerin diğer AB üye ülkelerinin düzenleyicilerine gönderileceğini belirtti.

Barrot, bu durumun iPhone 12 için “Apple üzerinde bir kar topu etkisi yaratabileceğini” söyledi, ancak gerçek şu ki Apple, 2020 Eylül’ünde piyasaya sürülmesinden bu yana milyonlarca ünite satmış durumda. 12 serisi şimdi iPhone 15’in gelmesiyle sona erdi, bu nedenle böyle bir hamlenin Apple’ın satışlarını önemli bir şekilde etkilemesi olası değil.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu