Avrupa Birliği dijital ehliyete geçiş yapıyor

AB Komisyonu, dijital geçiş kurallarının teklifin kabulünden itibaren 18 ay içinde kabul edilmesini hedefliyor.

Avrupa Birliği Komisyonu, AB genelinde geçerli olacak araç sürücülerinin sürücü belgelerinin dijitalleştirilmesi için teklif hazırladı. AB Ulaştırma Komiseri Adina Valean, AB Komisyonu üyelerinin yol güvenliği konulu toplantısının ardından hazırlanan tavsiyeleri açıkladı.

Valean, dijital sürücü belgesinin avantajlarının yanı sıra, sürücülerin fiziksel sürücü ehliyeti alma seçeneklerinin devam edeceğini sahip vurguladı. Açıklamasında Valean, “Bugün kabul edilen direktiflerden biri, küçük plastik parçasını tarihe yazacak. Çok da uzak olmayan bir gelecekte ehliyetiniz telefonunuzda veya herhangi bir dijital cihazda olacak, ancak isterseniz fiziksel bir versiyonunu da talep edebileceksiniz. Özellikle genç nesiller için, dijital lisans bir kişisel rahatlık meselesidir. Yönerge aynı zamanda fiziksel bir lisansın işlenmesiyle ilgili idari yükü basitleştirecek ve hafifletecektir.” dedi.

Bunlara ek olarak, AB ile karşılaştırılabilir yol güvenliği standartlarına sahip AB üyesi olmayan ülkelerden gelen vatandaşların sürücü ehliyetlerini bir AB ehliyetiyle değiştirmeleri daha hızlı olacak. Teklife göre, AB üyeleri arasında ehliyetlerin karşılıklı olarak tanınmasını kolaylaştıracak bir dijital sistem getirilecek. Komisyonun paketi ayrıca, AB’nin 2050 yılına kadar AB yollarında ölüm olmaması şeklindeki “Sıfır Vizyonu” hedefine ulaşmasına yardımcı olacak yeni karayolu güvenliği kurallarını da içeriyor.

Dijital lisanslar kullanıma sunulduğunda, bir cep telefonundan veya başka bir dijital cihazdan erişilebilecek ve tüm AB’de geçerli olacak. AB içinde sürücü belgelerinin sayısallaştırılmasına yönelik minimum gereksinimlerin ise daha sonra belirleneceği söyleniyor. Dijital lisansları yenileme veya değiştirme süreci ise çevrimiçi olarak hizmet verecek.

Dijital sürücü belgesine geçiş için 4 yıllık bir süre öngörülüyor. AB Komisyonu, dijital geçiş kurallarının teklifin kabulünden itibaren 18 ay içinde kabul edilmesini hedefliyor. AB Komisyonu’nun önerisinin yasalaşabilmesi için üye ülkeler ve Avrupa Parlamentosu tarafından da kabul edilmesi gerekiyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu