AB, Adobe’nin Figma’yı satın alma planı hakkında soruşturma başlattı

Adobe'nin Figma'yı satın alma planı, AB'de antitröst soruşturmasıyla incelemeye alındı.

Adobe’nin rakibi Figma’yı satın alma girişimi, Avrupa Birliği’nde uzun ve detaylı bir rekabet soruşturmasına takıldı. İddialara göre, bu yılın ilerleyen dönemlerinde Avrupa antitröst düzenleyicileri, işlemin daha az yenilik ve yüksek fiyatlarla sonuçlanabileceği endişeleri nedeniyle resmi bir soruşturma başlatmayı planlıyor.

Çeşitli kaynaklara dayanan bilgilere göre, birçok büyük satın alma işlemi, AB’de “1. faz” olarak adlandırılan bir sorgulamaya tabi tutuluyor ve genellikle birkaç ay sürüyor. Ancak kaynaklar, AB yetkililerinin daha ayrıntılı bir “2. faz” soruşturmasına geçmeyi planladığını ve bu sürecin daha fazla zaman alabileceğini hatta işlemi tamamen engelleyebileceğini belirtiyor.

Figma, Avustralya merkezli Canva ile birlikte Adobe’ın uzun yıllardır pazarı domine eden Photoshop gibi yazılımlarına göre daha iyi performans vaat eden bulut tabanlı tasarım araçlarının önde gelen üreticilerinden biri olarak öne çıkıyor. Adobe, Figma için yaptığı teklifle şirketin yıllık tekrarlayan gelirinin 50 katını değerlendirmiş durumda. 20 milyar dolarlık fiyat etiketi, Figma’nın 2021 yılındaki özel finansman turundaki değerlemesinin iki katı ve 2019 değerlemesine göre on kat daha yüksek bir değerleme anlamına geliyor.

Adobe ise, henüz AB düzenleyicilerine işlemi sunmadı. Ancak yakın kaynaklar, şirketin önümüzdeki aylarda endişelere karşı ikna edici kanıtlar sunması durumunda ayrıntılı bir soruşturmadan kaçınabileceğini belirtiyor. Avrupa Komisyonu ise konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı: “Bu işlem, Komisyon’a resmi olarak bildirilmemiştir. Bir işlem birleşmeyi oluşturuyorsa ve AB boyutu varsa, her zaman şirketlere bildirme hakkı verilir.” Adobe ise AB, İngiltere ve ABD düzenleyicileriyle henüz ön görüşmelerde olduklarını ve işlemi başarıyla tamamlamayı umduklarını ifade etti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu