Adobe, yapay zeka ile oluşturulan stok resimleri kabul edecek

Adobe, belirli kriterleri karşıladığı sürece stok fotoğraf hizmetinde üretken AI çizimlerine izin verecek şekilde yönergelerini güncelliyor.

Adobe, telif hakkı anlaşmazlıkları riskini en aza indirmek için uzun zamandır çalışmalar yapıyor. Buna bağlı olarak şirket, yeni bir güncelleme üzerinde çalışıyor. Bu çalışma, yapay zeka tarafından oluşturulan sanat konusunda tavır alan en son stok görüntü sağlayıcısı. Firma belirli kriterleri karşıladığı sürece stok fotoğraf hizmetinde üretken AI çizimlerine izin verecek şekilde yönergelerini güncelliyor.

Adobe, yeni bir düzenleme yaparak AI tarafından oluşturulan stok resimleri kabul edecek. Böylece sisteme katkıda bulunanlar, AI yapımı herhangi bir içeriği etiketlemek zorunda kalacaklar ve sanatı üretmek için kullanılan herhangi bir referans, resim ya da metin için izin almak zorunda kalacaklar. Ayrıca, içerik oluşturucuların tanınabilir kişileri tasvir eden herhangi bir materyal için de yayın iznine ihtiyacı olacak.

Yeni politika aynı zamanda yapımcıları aynı isteme dayalı olarak birden fazla görüntü göndererek yapay zekayı kötüye kullanmaya karşı uyarıyor. Yanıltıcı ya da tekrarlayıcı ögeler kullanamayacaklar ve fotogerçekçi olsalar bile çalışmalarını illüstrasyon olarak sunmak zorundalar. Normal fotoğraflarda olduğu gibi, Adobe bir fikri mülkiyet anlaşmazlığı olması durumunda tazminat sözü veriyor.

Firmalar farklı yaklaşımlar benimsiyor

Adobe, yeni teknolojiyi benimseme ve telif hakkı sorunlarından kaçınma arasında oldukça iyi bir denge kurmaya çalışıyor. Diğer stok fotoğraf sağlayıcıları, konuyla ilgili farklı yaklaşımlar benimsiyor. Örnek olarak; Getty Images, yapay zeka tarafından oluşturulan görüntüleri hak endişeleri nedeniyle yasaklıyor. Bunun yanı sıra Shutterstock, algoritma tabanlı görüntüleri satmak için DALL-E yaratıcısı OpenAI ile iş birliği yapıyor.

Adobe’nin bu hareketi, bir sonraki sunumunuz ya da web siteniz için kullanılacak bir yapay zeka yapımı görüntü seline yol açmayabilir. Ama bununla birlikte beklenmedik davalar ya da telif ödemeleri riskleri konusunda endişelenmenize gerek kalmayacak. Geleneksel olmayan içeriği kullanmaya istekli olmanız yararlı olacak. Ayrıca bu güncelleme, AI stok sanatının kabulünü daha geniş bir kitleye de sunabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu