Avrupa Birliği’nden yapay zekaya kısıtlama

Komisyonun çalıştığı yönergeye göre, yapay zekanın toplum üzerinde baskı amacıyla kullanılmasına dönük bazı sınırlamalar gelecek.

Yapay zeka nedeniyle özellikle her tarafta karşımıza çıkan kameralar can sıkıcı olabiliyor. İnsanlar özel hakları ihlal ettiği ve fişleme yapıldığı gibi gerekçelerle yapay zeka kullanımına itiraz ediyor. Bu haklı görüşlere sessiz kalmayan Avrupa Birliği Komisyonu yeni bir yönerge üzerinde çalışıyor. Buna göre yapay zekanın toplum üzerinde baskı amacıyla kullanılmasına dönük bazı sınırlamalar gelecek. Bu kıstasları hiçe sayan kurum veya bireyler 20 milyon avroya kadar ceza ödeyebilecek.

Teknoloji tekeline karşı bir oluşum

Edinilen bilgilere göre, Avrupa Birliği’nde bazı kişiler teknolojinin tekelleşmesi konusunda sıkıntılarını dile getiriyor. Bu kişilere göre ABD’deki teknoloji devleri ve Çin’deki özellikle 5G üzerine tekelleşen üreticilere set çekmek için bu yönerge düşünülüyor. İnsan haklarını ve insan mahremiyetini merkeze alan bir yaklaşımın benimsenmesi AB’nin yeni bir kırmızı çizgisi olacak. Şu an için Avrupa’da bile yer alan yapay zeka uygulamalarına göre kişinin kredi notu, suç oranı gibi hassas konular belirlenebiliyor. İşte yönerge ilk olarak bu tip kullanımları yüksek riskli kabul edip ekstra kontrole tabi tutacak.

Yeni bir kriz

Toplum güvenliği konusunda CCTV kameraların önemi ise yönergede ayrı bir madde ile netleşecek. Buna göre, güvenlik kuvvetleri terörist gibi kişileri takip etmek ya da belli bir gerçeklik payına sahip istihbaratı sorgulamak adına park gibi kamuya açık yerlerdeki kameraları izleyip kullanabilecek. Ancak uzmanlara göre, AB’nin bu tutumu ekonomik açıdan ABD ile yeni bir krizi tetikleyebilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu