Biden’a göre, Putin’i nükleer saldırı yerine siber tehditler durduracak

Biden yönetimi, Rusya'nın olası nükleer saldırısı karşısında siber ya da uzay saldırısıyla cevap vermeyi düşünüyor.

ABD Başkanı Biden, herhangi bir Rus nükleer saldırısı karşısında, ülkesinin “yanıt vermek zorunda” kalacaklarını söyledi. Ancak yönetimi ile bazı askeri danışmanları arasında Amerikan nükleer silahlarının rolü ve Vladimir Putin’i caydırmanın en etkili yolu konusunda bir ayrım var. Nebraska merkezli Stratejik Komutanlık Omaha’da çalışan bir sivil, “50 yılı aşkın bir süredir nükleer silah kullanımına en yakın olduğumuz an bu” dedi. Ancak Putin’i caydırmak için doğru mesajı ilettiğimizden pek emin değilim.” diye ekledi.

Nükleer kartı mı siber tehdit gücü mü?

ABD kulislerine göre Başkan Biden, nükleer olmayan seçenekleri nükleer seçeneklere tercih ediyor. Ancak bazı daha agresif tutum sergileyen yetkililer, Putin’i nükleer silah kullanmaktan en başta caydırmak için, ABD’nin nükleer kartını masaya koyması gerektiğini düşünüyorlar. Kıdemli bir istihbarat subayı, “Bilinmeyen bir bölgedeyiz. Nükleer savaş önermeden, güçlü bir şekilde yanıt vermekle ve Rusya için feci sonuçlar yaratmakla tehdit etmek için siber tehditleri de düşünmeliyiz. Siber gücümüz Putin’i caydırmaya yetecek kadar güçlü mü? O kadar emin değilim.” dedi.

Öte yandan, Putin’in tehditlerine karşı ABD hükumeti, “Rusya bu çizgiyi aşarsa, ABD kararlı bir şekilde yanıt verecektir.” dedi. Biden yönetiminin Kremlin ile olan iletişimlerinde bunun tam olarak ne anlama geldiğini daha ayrıntılı bir şekilde dile getirdiği biliniyor. Ancak, nükleer olmayan askeri seçeneklerin yanı sıra siber ve uzay saldırılarının kullanılmasının da ihtimaller arasında olduğu ifade ediliyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu