BT uzmanları hibrit ve çoklu bulut mimarilerini tercih ediyor

Veri sanallaştırması şirketi Denodo’nun yeni bir raporuna göre, dünyadaki BT profesyonellerinin yarısından fazlası hibrit ve çoklu bulut mimarilerini tercih ediyor.

Araştırma, buluta karşı tutumları, sunduğu zorluklar ve kuruluşlar içindeki iş akışlarını nasıl değiştirdiğini test eden 250’den fazla kuruluşa yapılan bir anketi içeriyor. Araştırmaya katılanların %53’ü tercih ettikleri dağıtım biçimi olarak hibrit ve çoklu bulutu benimsiyor. Bu rakamlar, hibrit bulut yapılandırmalarının tüm bulut dağıtımlarının %42’sini oluşturduğunu gösteren gerçek dağıtım istatistikleriyle de tutarlı.

Hibrit ve çoklu bulut yapılandırmalarının avantajları hakkındaki görüşlerine bakıldığında katılımcılar, harcama ve becerileri çeşitlendirme, esneklik oluşturma ve her bulut hizmeti sağlayıcısının gücüne bağlı olarak özellikleri seçme yeteneğinden söz ediyor. Katılımcıların %27’si güvenlik ve yönetişimin, kuruluşlarının karşılaştığı birincil genel bulut sorunu, ikinci olarak da sınırlı bulut becerileri olduğunu belirtiyor.

Konteynerleştirme teknoloji patlaması

Konteyner teknolojilerinin kullanımı yıldan yıla %50 arttı. Bu artış da konteyner teknolojilerinin, ölçeklenebilirlik ve bulutta taşınabilirlik açısından kullanma eğiliminde olduğunu gösteriyor. Denodo’ya göre DevOps uzmanları, üretime yönelik kapsayıcılığı aramaya devam ediyor çünkü tekrarlanabilirlik ve dağıtımları otomatikleştirme yeteneği sağlıyor.

Katılımcıların %80’i bir tür konteyner dağıtımından yararlanarak önemli bir penetrasyona sahip olduğunu belirtiyor. Katılımcılar arasında konteyner dağıtımında en popüler olan Docker’ı Kubernetes izliyor.

Benimseme istatistikleri yükselişte

Geçtiğimiz yıl yeni başlayanlar, orta ve ileri düzey kullanıcılar arasındaki en az %10’luk bir artış ile bulut benimsenmesi de olumlu bir şekilde güçlendi. Denodo’ya göre Amazon Web Services (AWS) ve Microsoft Azure, pazarın %90’ını ortak olarak elinde tutuyor.

Ancak kullanıcılar sadece şirket içi uygulamalarını kaldırmıyor ve bu bulut hizmetlerinin herhangi birine veya her ikisine birden kaydırmıyor; üçte birinden fazlası, uygulamalarını en uygun bulut mimarisi için yeniden tasarlayacaklarını belirtiyor.

Bulut girişimleri

Belirli bulut girişimleri söz konusu olduğunda analitik ve iş zekası listenin başında yer alıyor ve katılımcıların %66’sı bunu büyük veri analizi projeleri için kullandığını söylüyor. Bu kullanım durumunu hem mantıksal veri depolama hem de veri bilimi takip ediyor.

Bulut pazarları da popülaritesini artırıyor. Katılımcıların yarısı, kullandığın kadar öde/kullandıkça öde fiyatlandırmasının en popüler teşvik olduğunu söyleyerek bu hizmet biçimini tercih ettiklerini belirtiyor.

Verilerin ağırlık merkezi buluta geçtiğinden, hibrit bulut ve çoklu bulut mimarileri veri yönetiminin temeli haline geliyor ancak verileri buluta entegre etme zorluğu neredeyse iki katına çıkıyor. Günümüzde kullanıcılar, ağır hizmet veri geçişine veya çoğaltmasına bağlı kalmadan, hibrit/çoklu bulut ortamında bulut veri entegrasyonunu basitleştirmek istiyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu