Bulut sistemine olan ilgi ve rekabet artmaya devam ediyor

Teknolojinin gelişmesiyle ve bulut çözümlerine olan ilginin de artmasıyla birlikte, Google Cloud ile Azure hız kazanmaya devam ediyor.

IT alanındaki uzmanlar, üç büyük firmadan gelen kazançların düşük olduğuna dikkat çekiyor. Aynı zamanda bulut pazarının da yeni bir sürece geldiğini ifade ediyor. Microsoft Azure, yılın son çeyreğinde, kârını dikkate aldığında bir önceki çeyreğe göre düşüş yaşadıklarını bildiriyor. Ancak genele bakıldığında, yüzde 31’lik bir artış yaşandığını belirtiyor. Ayrıca AWS de yüzde 20’lik gelir artışından bahsederken Google Cloud, gelirinin yüzde 32 oranında arttığını bildiriyor.

Bütün bu bilgilere ek olarak Gartner analistleri de rakamların küresel bulut yavaşlamasını gösterdiğine yönelik önerileri reddediyor. Ayrıca analistler, ekonomik zorlukların ve firmaların bulut benimsemedeki yaklaşımında yer alan değişikliklerin birleşik etkilerini temsil ettiğine dikkat çekiyor.

Teknolojinin gelişmesiyle ve bulut çözümlerine olan ilginin de artmasıyla birlikte, Google Cloud ile Azure hız kazanmaya da devam ediyor. AWS son birkaç yıldır pazardaki payını korumayı da sürdürüyor. Gartner ise şu tahminlerde bulunuyor: 2021 yılında yüzde 39’luk bir payla bulut altyapı pazarına liderlik ediyor.

Bunların yanı sıra Google Cloud ve Azure da geniş bir hizmet yelpazesi konusunda itibar kazanmaya devam ediyor. Ayrıca Google Cloud bu süreçte büyümeye devam etti ve kâr oranlarını da beklenene yaklaştırmayı başardı.

Aynı zamanda Azure, ChatGPT benzeri OpenAI teknolojilerine erişimini genişleteceğini duyurdu. Google Cloud da 2023 yılında bulut ekosistemiyle daha da yakından ilgilenmeye başlayacaklarını ve bu konuyla ilgili bazı planları olduğunu belirtti. Fakat yine de genel bilgiler göz önünde bulundurulduğu zaman son 8 yıl içerisinde gelir artışı yavaşlayan AWS, daralan pazara da dikkat çekiyor. Yapılan bir araştırma sonuçlarına göre, büyüyen rekabet ortamında büyük firmaların premium hizmetlere yatırım yapmaya öncelik vermeleri gerekiyor.

Artık işletmelerin dörtte üçü bulut sistemine yöneliyor. Bu sebeple pazar büyümeye devam ediyor ve rekabet de buna göre şekilleniyor. Bu sektörde büyümeye devam edebilmek ve içerisinde kalabilmek için firmaların önceliklerini çok iyi belirlemesi gerekiyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu