Bulut sömürgeciliği çağı başladı

Bulut sağlayıcıları, pazara hakim olarak istediklerini yaparlarsa, gelişmekte olan pazarlarda daha büyük hisseleri kontrol edecekler.

Önde gelen bulut sağlayıcıları, bu çeyreğin başlarında müşteri talebindeki yavaşlama konusunda uyarıda bulunduğunda, birçoğu onlardan en son makroekonomik ters rüzgarlar geçene kadar yatırım harcamalarını geri çekmelerini bekliyordu. Ancak yapmadılar. Amazon Web Services, Microsoft Azure ve Google Cloud, ABD ve Avrupa pazarlarına ciddi bir şekilde hakim ve eğer istediklerini yaparlarsa, bu gelişmekte olan pazarlarda da daha büyük bir hisseyi kontrol edecekler.

Dünya hakimiyeti için zemin hazırlamak

Bir bulut bölgesinin uygulanabilir olması için, internete hazır erişimi olan kritik bir işletme ve müşteri kitlesi olması gerekiyor. Geçtiğimiz birkaç yılda, Microsoft ve Google gibi bulut sağlayıcıları bu talebi yaratmak ve geliştirmek için büyük çaba sarf etti. Microsoft’un Airband girişimi bunun en iyi örneği. Yerel ISP’ler ve uydu internet sağlayıcıları ile birlikte çalışan program, 2025 yılına kadar dünya çapında yetersiz hizmet alan çeyrek milyar insana internet hizmeti getirmeyi hedefliyor. Microsoft, önümüzdeki üç yıl içinde 100 milyon Afrikalıya internet hizmeti sağlamak için uğraşıyor ve en uzaktaki sakinlerden bazılarına ulaşmak için Viasat ile birlikte çalışıyor.

Gartner ise büyüme oranının 2025 yılına kadar biraz yavaşlamasını bekliyor. Bu hizmetler halkın daha büyük bir kısmına açılamazsa, adreslenebilir pazar çok hızlı bir şekilde doyacak. Açıkçası, bulut sağlayıcıları potansiyel pazarlarını genişletme çabalarının başarılı olacağına ve internete erişimin bulut ve veri merkezi altyapısı için daha fazla talep yaratacağına inanıyor.

Tıpkı son yarım bin yılda sayısız hükümet ve imparatorluğun yaptığı gibi, büyük bulut sağlayıcıları bu yatırımları yetersiz hizmet alan bölgelere hayati altyapı, hizmetler ve işler getirmek için fedakar bir çaba olarak resmedecekler. Ancak gerçekte bulut sağlayıcıları, ürünleri için daha fazla müşteri kazanma arzularıyla motive olurlar.

Ancak geçtiğimiz on yıl içinde gördüğümüz gibi, bütün bunlar yerel rekabeti bastırma pahasına geliyor. Avrupa’da, antitröst avukatları hâlâ yabancı bulut sağlayıcılarının aşırı büyük etkisiyle boğuşuyor. Bu sonbaharın başlarında yayınlanan bir rapora göre orada, büyük üç pazarın yüzde 72’sini kontrol ediyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu