Bulutta esnekliği bulmak

IBM Türk Bulut Lideri Mehmet Tektaş’ın, Bulutta esnekliği bulma konusunu değerlendirdi.

Kısa süre önce yapılan bir IBM araştırmasının sonuçları, şirket içi olağanüstü durum kurtarma çözümü uygulayan şirketlerin ancak yüzde 50’sinin test koşullarında hedeflerine başarıyla ulaşmış olduğunu gösteriyor. Araştırma aynı zamanda, yalnızca bir saatlik altyapı kesintisinin maliyetinin ortalama 1 milyon ABD Dolar tutarında olabileceğini gösteriyor.

Bu nedenle, bugünlerde bilgilerin güvenliğinin sağlanması en önemli önceliği oluşturuyor ve bundan kısa bir süre önce yapılan farklı bir araştırmanın sonuçları, bir olağanüstü durum sırasında veri kaybı yaşayan kuruluşların yüzde 93’ünün iki yıl içerisinde iflas ettiğini gösteriyor!

Geleneksel kendin yap türü yedekleme faaliyetleri artık günümüzde yeterli değil. Ayrıca, bu tür yedeklemelerin maliyeti yüksek ve değerli kaynakları tüketiyor. Neyse ki, gider ve kaynak sorunları bulut teknolojileri sayesinde aşılabiliyor.

Buna rağmen şirket dışı olağanüstü durum kurtarma çözümleri oldukça mantıklı… Öncelikle yedeklenmiş olup olmadığı fark etmeksizin olağanüstü bir durum sırasında veriler şirket içerisinde ne kadar güvende olabilir? Örneğin, tüm paramı ya da birikimlerimi aynı ev içindeki farklı kasalara koysaydım ve ev yansaydı, yedekten kurtarma olanağım kullanılmaz hale gelirdi. Şirket dışı veri barındırma seçeneği, tek kelimeyle daha iyi güvence sağlıyor.

İkinci olarak, iş yerinde barındırılan geleneksel manyetik bant tabanlı yedekten kurtarmanın yönetilmesi karmaşık, çok zaman alıyor ve gereksiz. Bulut üzerindeki bir çözümle, veriler merkezi olarak ve kolaylıkla işleniyor. Ayrıca, çalışanlar doğası gereği zahmetli olan manuel olağanüstü durum kurtarma denetimlerinden kurtuluyor. Evet, tetikte olmak ve sürekli olarak verileri izlemek kritik önem taşıyor, ancak artık bunun tam zamanlı bir iş olması gerekmiyor.

Üçüncü olarak bu yolla şirketler aksaklık süresi maliyetini asgari düzeye indirgemiş oluyor. Aksaklık süresinin ne kadar riskli olduğundan daha önce bahsetmiştim!

Bulut tabanlı bir çözümle, bu riskler önemli ölçüde azalıyor ve operasyonlar çok daha yönetilebilir bir maliyetle gerçekleştiriliyor.

Bana göre, bir genel bulut yapısının gerçekte sahip olduğu esneklik, insanların bu konuda geriye kalan tek endişesini oluşturuyor ve aslında bu, endişe edilmesi gereken bir konu değil. Bu, daha çok mimari gereksinimlerinin geleneksel veri esnekliği mimarisinden farklarını anlamakla ve ardından hangi bulut modelinin kuruluşa en uygun olduğunu belirlemekle ilgili… Şirketler belirli gereksinimlerini saptadıktan sonra, durumu mükemmel biçimde karşılayan bir bulut modelini başarıyla uygulayabilirler.

Sonuçta bu doğru şekilde yapılmadığında, tüm organizasyon riske atılmış oluyor. Günümüzün sürekli olarak hareket içerisinde olan dünyasında, şirketlerin yüzde 71’inden fazlası üç saatten daha az süren aksaklık süresini tolere edebileceklerine inanıyorlar. Veriler giderek daha yaygın hale geldikçe, ilgili maliyetler de artmaya devam ediyor.

IBM’in esneklik hizmetleri hakkında detaylı bilgi almak için linke tıklayabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu