CES 2016 sona erdi…İşte fuarın yıldızları!

Her yılın başında Amerika’da düzenlenen CES fuarı (Consumer Electronics Show – Tüketici Elektroniği Fuarı), bir yıl boyunca karşımıza çıkacak olan yeni nesil ürünlerin sergilendiği en önemli etkinlik. Geçtiğimiz senelerde akıllı telefonların, tabletlerin ve yeni nesil bilgisayarların sıklıkla damga vurduğu fuarda bu sene akıllı ev konseptine uygun ürünler ve otomobil teknolojileri ağırlıktaydı. Binlerce yeni ürün ve teknolojinin sergilendiği bu fuarda göze çarpanları derledik.

NVIDIA’dan araçlara ekstra güç

Her sene CES fuarı daha fazla otomobil teknolojisine ev sahipliği yapıyor. Grafik işlemci dünyasının önde gelen şirketlerinden NVIDIA, fuarda otomobillere yapay zeka katacak Drive PX 2 yazılım motorunu tanıttı. Drive PX2, derin öğrenme se süper hesaplama kullanarak geleceğin otomobillerinin etraflarını çok daha iyi algılayabilmelerini ve otonom olarak hareket edebilmelerini sağlıyor. NVIDIA tarafından üretilen grafik işlemcilerden gücünü alan bu yeni nesil motor, araç çevresini 360 derece tarayarak tam olarak nerede olduğunu belirliyor ve güvenli, konforlu bir yol hesaplaması yapıyor. DRIVE PX 2’nin derin öğrenme özelliği sayesinde yolda beklenmeyen bir birikinti, tutarsız hareket eden sürücüler veya inşaat alanı gibi gündelik sürüşte karşılaşılan zorluklarla nasıl başa çıkılacağının aracın öğrenmesi ve bir sonraki duruma hazırlıklı olması sağlanmış oluyor.

İlgili Makaleler

LG_OLED_TV__E6

HDR özellikli 4K OLED TV’ler
Fuarların en çok ilgi çeken ürünleri arasında kuşkusuz TV’ler var. Geçtiğimiz yıllarda HD ardından 3D TV’lerin ilk sürümlerini CES fuarında görmüştük. Üreticiler artık 4K TV’lere ve daha keskin görüntü sunan OLED ekranlara odaklandılar. Bu sene fuarda görücüye çıkan LG 4K OLED TV’lerin özelliği ise fotoğraf çekimlerinden aşina olduğumuz HDR tekniğini kullanmaları. HDR teknolojisi, OLED TV’lerde bulunan Pixel Dimming teknolojisiyle bir araya geldiğinde çok daha başarılı bir performans gösteriyor. LCD ekranlardaki LED arka ışıklandırmanın ekranın tüm bölümlerinde yaptığı bölgesel ışıklandırmanın aksine, OLED panellerdeki her bir piksel diğerlerinden bağımsız olarak yanıp sönebiliyor. Sonuç olarak parlak nesnelerin derin ve karanlık görüntülerin yanında olduğu durumlarda bile OLED TV’lerin işlediği görüntülerde oldukça canlı, dolgun renklerle birlikte detaylı gölgelendirmeler sağlanabiliyor. LG aynı zamanda televizyonlarda kullandığı WebOS işletim sisteminin yeni sürümünü de duyurdu. Bu sürüm özellikle ekran paylaşımı ve içerik yönetimi konusunda LG TV’lere yeni özellikler kazandırıyor.

1452067679_T3_SSD_03

TB seviyesinde SSD disk

Hızla artan dijital arşivinizi saklamakta zorlanıyor musunuz? Her ne kadar sabit disk maliyetleri oldukça azalmış olsa da daha büyük dosyaları daha hızlı bir ortamda saklama ihtiyacı giderek artıyor. Samsung tarafından CES’de tanıtılan SSD T3, bu sorunları ortadan kaldırmaya aday. 250 GB, 512 GB ve 1 TB versiyonları ile piyasaya sunulacak olan yeni diskler USB 3.1 arabirimi sayesinde saniyede 450 MB veri transferi gerçekleştirebiliyor. 50 gram ağırlığındaki yeni diskler darbe dirençli bir kasa içerisinde piyasaya sunuluyorlar ve 1500G seviyesindeki güce dayanıklılar.

Philips_8900_65_RFT

İçerik zengini TV’ler
Fuarın dikkat çekici bir diğer özelliği ise artık her şeyin içerik odaklı olmasıydı. Üreticiler yeni nesil ürünlerinde tüketicilere daha fazla içerik sunabilmek istiyor. Philips TV, bu içeriği sağlayacak farklı geliştiriciler ile olan işbirliklerini ve yeni nesil ürünleri de CES fuarında duyurdu. Yapılan açıklamada konsol kalitesinde oyunların doğrudan ekranlara aktarımı için aralarında Amazon, Gamefly, TransGaming’s GameTree TV Gold, Chillingo ve Gameloft’un da bulunduğu önde gelen şirketlerle işbirliğine gidildiği belirtildi. Yeni nesil Philips TV’ler Google Play Store ya da Philips App Gallery üzerinden indirilecek olan oyunları, yüksek grafik kalitesi ile oynanabilmesine imkân sağlayacak.

vuze

360 derece video çekimi
Sanal gerçeklik gözlüklerinin giderek popüler hale gelmeye başlamaları ile birlikte bu şekilde çekim yapabilen cihazlar da birbiri ardına çıkmaya başladı. Fuarda en dikkat çekici ürün ise HumanEyes firması tarafından tanıtılan Vuze oldu. 4K çözünürlükte 3D ve 360 derece video çekebilen bu kameranın en önemli özelliği profesyonelleri değil nihai tüketicileri hedefliyor olması. Üzerinde 8 adet lens bulunan kamera çektiği görüntüleri doğrudan PC’ye gönderebiliyor. Cihaz aynı zamanda bir stant veya selfie çubuğu ile birlikte satın alınabilecek. Bu ölçekteki cihazlar binlerce dolar fiyata satılırken, Vuze bu yeteneklerine karşın 800 dolarlık fiyatı ile tüketici dostu bir ürün olarak karşımıza çıkıyor.

HP Pavilion x2 12_detached_right facing

Profesyoneller için notebooklar
Her ne kadar son kullanıcılar artık daha fazla tablet ya da akıllı telefon satın alıyor olsa da, iş dünyasının notebook ihtiyaçları artarak devam ediyor. HP tarafından CES fuarında tanıtılan EliteBook Folio, 4K görüntü kalitesine sahip ince ve hafif bir ürün. 12.4 mm kalınlığında olan ürün 1 Kg’nın altında. 12.5 inç ekrana sahip olan yeni bilgisayarın bu ekranı 180 derece yatarak bir tablete dönüşmesine izin veriyor. Windows 10 işletim sistemi ile birlikte gelen EliteBook Folio üzerinde Thunderbolt 3 destekli iki adet USB-C girişi bulunuyor. Yeni cihaz güç koruma modu sayesinde 10 saatte kadar çalışma performansı sunabiliyor.

Kevo-Convert_Interior

Kevo akıllı kilit
Nesnelerin interneti alanında farklı ürünleri sıklıkla görebildiğiniz fuar alanında bu ürün dikkati çekiyor. Akıllı kapı kilidi olarak satılan Kevo’nun en önemli özelliği hemen hemen tüm kapı ve kilitler ile uyumlu olması. Çünkü Kevo’yu aldığınızda tüm kapı kilit mekanizmasını değiştirmek yerin kapının içindeki üst kısma takıyorsunuz. Daha sonra Kevo uygulaması sayesinde kapınızı uzaktan açık kapatabiliyorsunuz. Cihaz evdeki WiFi ağından internete bağlı olduğu için dilerseniz siz çok uzaktayken kapıyı bir başkası için de açabiliyorsunuz. Yeni kilit Bluetooth üzerinden giyilebilir cihazlar ile de çalışıyor. Kapının önüne geldiğinizde otomatik olarak kilidi döndürmeye başlayabiliyor. Fiyatının 170 ila 220 dolar arasında olması bekleniyor.

buzdolabi-kamera

Buzdolabı Kamerası
Akıllı mutfak ekipmanlarına fuarda bolca yer ayrılmış. Karmaşık yemek pişirme ve hazırlama cihazlarını bir kenara bırakacak olursak, Smart Fridge Cam bizce basit ve her buzdolabına uygulanabilir en yenilikçi ürün olarak karşımıza çıktı. Buzdolabının iç kapağına kolayca monte ettiğiniz bu geniş açılı kamera, kendi uygulaması üzerinden size bir fotoğraf çekip gönderiyor. Böylece siz evden uzaktayken acaba süt bitti mi, evde tereyağ var mı diye merak etmekten kurtulmuş oluyorsunuz.

SensorWake-Smell-Based-Alarm-Clock

Koku yayan alarmlı saat
Sabah sabah kim çimen, çikolata ya da sıcak bir kruvasan kokusu ile uyanmak istemez ki? Eğer siz de alarmınız çaldığında odanızın içini doldurmuş harika bir kokuyu içinize çekmek istiyorsanız CES’de tanıtılan SensorWake tam size göre bir ürün. Geçtiğimiz sene Kickstarter projesi olarak başlayan ürün bu sene CES fuarında yerini aldı ve ilk demolarını göstermiş oldu. Her biri 30 gün kullanılabilen kartuşlar sayesinde sabah alarm çalmadan önce odanız deniz, çimen, çikolata, pişmiş kruvasan, espresso ya da nane kokusu ile dolmaya başlıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu