Çin, ABD’nin yasaklamalarından kaçınmak istiyor

Çin, ABD'nin kritik teknolojilere erişimini engelleyeceğini duyurmasının ardından olası yaptırımlardan etkilenmemek için yeni bir yol arıyor.

ABD, kısa bir süre önce Çin’in kritik teknolojilere erişimini engellemek adına yeni bir yasaklama getirmeyi planladığını duyurmuştu. Çin, ABD’nin bu olası yaptırımlarından etkilenmemek için yeni bir yol arıyor. 

Çin, ABD’nin Olası Yasaklamalarından Kaçınacak

Çinli teknoloji şirketi Huawei’nin Amerikan ekipmanları olmadan yarı iletkenler yapma girişimi, ABD – Çin teknoloji savaşının başka bir döneme girmesiyle küresel manşetlere yol açtı.

Son dönemde ABD, kendi yarı iletken endüstrisini yeniden inşa etme ve gelişmiş askeri ve diğer ulusal güvenlikle ilgili uygulamalarla Çin teknolojilerinden uzaklaşma niyetinde. Bunun ilk ve belki de en önemli adımı ise Huawei’nin telekom ekipmanlarını yasaklama adımı olmuştu. 

Konu hakkında açıklama yapan Illinois Üniversitesi Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği bölümünde profesör olan Rakesh Kumar, “ABD yaptırımlarının ZTE’yi neredeyse iflas ettirdiği ve Huawei’yi nasıl engellediği görüldüğü gibi, daha yüksek maliyetler tüketici cihazları için çiğlerin rekabet gücünü tehdit edecektir. Ancak maliyet, bu daha pahalı çiplerin askeri ve diğer stratejik amaçlar için kullanılmasını engellemeyecek. Çin’in zaten birinci sınıf güçlere sahip olduğu yapay zekanın çip üretiminde ve birikmiş deneyimde artan kullanımı, alternatiflerin maliyetini düşürebilir ve ihracat kontrol önlemlerini zaman içinde daha az etkili hale getirebilir.” dedi. 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu