Çinli hackerlar ABD’nin kritik altyapısına sızdı

Microsoft, bu saldırıyı tespit etmenin ve etkilerini azaltmanın zor olabileceğini belirtiyor.

Çin devlet destekli bir grup, ABD’nin Guam adasında bulunan üç Amerikan askeri üssünün kritik altyapısına sızdı. Microsoft ve “Beş Göz” istihbarat ittifakı, bu tehlikenin farkında olunması gerektiğini belirtiyor. Microsoft’un yaptığı açıklamaya göre, operasyonun muhtemel amacı, gelecekteki krizler sırasında Amerika ile Asya bölgesi arasındaki kritik iletişim altyapısını sekteye uğratmak.

ABD Siber Güvenlik ve Altyapı Güvenliği Ajansı (CISA), Birleşik Krallık, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda’daki “Beş Göz” ortak ajanslarıyla birlikte ortak bir uyarı yayımlayarak “Volt Typhoon” adlı hacker grubunun beş müttefik ülke için bir tehdit oluşturduğunu vurguluyor. Son zamanlarda keşfedilen bir dizi etkinlik, bu tehdidin varlığını ortaya koyuyor. Microsoft, Çin merkezli devlet destekli aktörlerin, genellikle casusluk ve bilgi toplama üzerine odaklandığını ve bu saldırıyı tespit etmenin ve etkilerini azaltmanın zor olabileceğini belirtiyor.

Volt Typhoon’un, 2021’nin ortalarından beri faaliyet gösterdiği ve Guam ve ABD’nin diğer bölgelerindeki kritik altyapı kuruluşlarını hedef aldığı söyleniyor. Etkilenen kuruluşlar arasında iletişim, üretim, kamu hizmetleri, ulaşım, inşaat, denizcilik, hükümet, bilgi teknolojisi ve eğitim sektörleri bulunuyor. Tehdit aktörünün amacı, tespit edilmeden casusluk yapmak ve erişimi mümkün olduğunca uzun süre sürdürmek.

Çin, daha önce de Amerikan hükümetini, işletmeleri ve altyapıyı hedef alan siber casusluk saldırılarıyla ilişkilendirilmiş olsa da, her zaman böyle siber casusluk faaliyetlerine dahil olduğunu reddediyor.

Bu son saldırılar, uluslararası ilişkilerdeki gerilimin ve siber güvenlik tehditlerinin arttığı bir dönemde gerçekleşiyor. ABD ve diğer müttefik ülkeler ise, kritik altyapılarını korumak ve siber saldırılara karşı önlem almak için sürekli olarak çalışıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu