CPU, 30 yılın en büyük düşüşünü yaşıyor

Elde edilen bilgilere göre CPU sevkiyatları, yüzde 21'lik gerilemeyle 2022 yılında 30 yılın en büyük düşüşünü yaşadı.

Geçtiğimiz günlerde açıklanan bilgilere göre CPU, son 30 yılın en büyük düşüşünü yaşıyor. Raporlar, teknoloji endüstrisindeki çok sayıdaki şirketin ciddi mali sıkıntılar yaşadığını ve aynı zamanda tarihsel olarak da zor bir yıl geçirdiğini ortaya koyuyor.

Buna bağlı olarak CPU sevkiyatlarının, yüzde 21’lik gerilemeyle 2022 yılında 30 yılın en büyük düşüşünü yaşadığı açıklandı. Ancak yine de AMD, pazar payını kazanmayı başardı. Elde edilen bilgilere göre, geçtiğimiz yılın 2. çeyreğinde masaüstü CPU satışları çok ciddi kayıp yaşadı. Üçüncü taraf verileri de aynı şekilde 30 yılın en büyük düşüşlerinden biri olduğunu gösteriyor.

2022 yılında ARM işlemciler hariç, yüzde 21 düşüşle yaklaşık 374 milyon CPU sevk edildi. Buna bağlı olarak, CPU gelirleri, ortalama yüzde 19 düşüş yaşadı ve 65 milyar dolara geriledi. Bu düşüşe sebep olan başlıca sebeplerden biri de stok ayarlamaları. Bu durum, sevkiyatlarda çok ciddi azalmalara sebep oluyor. Bir başka sebep de x86 işlemcilerin diğerlerinden daha fazla etkilenmesi.

İlgili Makaleler

Teknoloji üreticileri ise 2020 yılında başlayan tedarik zinciri şoklarına talebin artmasıyla birlikte aynı envanteri artırmakta zorluk yaşadı. Bu durum 2022 yılında düşen taleple de birleştiğinde, mali açıdan çok ciddi bir zorluğu ortaya çıkardı. Bütün bunların yanı sıra DRAM tarafından elde edilen gelirler de en büyük küresel düşüşü görüyor.

Masaüstü CPU’ları 2005 yılından beri en düşük satışları gerçekleştirdi. Büyük firmalar TSMC’den aldığı siparişlerde de azaltma yapmak zorunda kaldı. Buna ek olarak akıllı telefonlara olan talep de azaldı ve yine aynı şekilde Samsung ve Apple 2016 yılından bu yana en büyük üç aylık gelir düşüşünü yaşadı. Bu bilgilerin yanı sıra CPU pazardaki payını yüzde 23’ten yüzde 30’a çıkardı. Mobil olarak da pazar payı almayı başaran CPU, sunucu pazarında ön plana çıkıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu