Doktorların COVID-19 ile savaşmasına AI yardımcı oluyor

Koronavirüs pandemisinde en fazla sayıda vaka ve ölümün yaşandığı ülkelerden olan Brezilya'daki doktorların COVID-19 ile mücadelelerinde yeni bir araç var: enfeksiyonları tespit etmek için yapay zeka.

Düşük test, genişleyen Güney Amerika ülkesinde büyük bir sorun olmaya devam ediyor ancak, Alman şirketi Siemens ve Çinli Huawei’den algoritmalar kullanılarak geliştirilen RadVid-19 adlı bir sistem sayesinde AI bu boşluğu doldurmaya yardımcı oluyor.

Brezilya, yaklaşık 2,8 milyon enfeksiyon ve 95 bin ölümle, ABD dışındaki herhangi bir ülkeden daha büyük sayıda, bu salgına yakalandı. Uzmanlar, daha yaygın testler olsaydı sayıların çok daha yüksek olacağını söylüyor. Ancak RadVid-19 bu boşluğu doldurmaya çalışıyor ve doktorların hastaları için doğru tedaviye karar vermelerine yardımcı oluyor. 

RadVid-19 yeni tip koronavirüs tarafından enfeksiyona işaret eden hastaların akciğerlerinde lekeleri bulmak için göğüs röntgenlerini ve BT taramalarını analiz ediyor. Yazılım bu alanları tanımlıyor ve COVID-19 vakası olasılığını tahmin ediyor.

Program, bilgisayar ekranında doktorlara hastaların akciğerlerinin zaman içinde nasıl değiştiğini gösteriyor ve potansiyel enfeksiyonu gösteren beyaz ve sarı halkaları analiz etmelerini sağlıyor. Yazılım, kısmen Inter-American Development Bank’tan sağlanan fon sayesinde, yüzde 60’ı kamuya açık 43 Brezilya hastanesi tarafından kullanılıyor.

Belemli bir radyologa göre, Brezilya olması gerekenden daha az test yaptığı için CT taramaları ve X-ışınları teşhis aracı olarak kullanılıyor. Radyolog, RadVid-19’un şüphe duyulduğunda tanı konmasına yardımcı olduğunu belirtiyor.

RadVid-19, Temmuz sonu itibariyle 10 bin 700 X-ışını ve BT taramasını analiz etti. Araştırmacılar hala doğruluk oranını değerlendiriyorlar.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu