Dünyanın ilk AI hükümet danışmanı tanıtıldı

Romanya Başbakanı Nicolae Ciucă, kabinesini tamamen yapay zekayla çalışan yeni bir üyeyle tanıştırdı.

Romanya Başbakanı Nicolae Ciucă, geçtiğimiz günlerde son derece önemli bir açıklamada bulundu. Bu açıklamasına göre, kabinesini tamamen yapay zekayla çalışan yeni bir üyeyle tanıştırdı. Ciucă, Ion adlı yeni “fahri danışmanı” bir gösteride diğer bakanlarla tanıştırdı ve bu AI danışman dijital ekranda görünen bir yüz ve sözlerle, başbakanın isteklerine ve cümlelerine bilgisayarlı bir sesle cevap verdi.

Nicolae Ciucă konuyla ilgili olarak şunları söylüyor: “Ion Rumen araştırmacılar tarafından geliştirildi ve yapay zekayı Rumen vatandaşları tarafından sunulan istekleri hızlı ve otomatik bir şekilde yakalamak için kullanacağız. Burada ulusal ve uluslararası düzeyde AI kullanabilen ilk hükümet danışmanından bahsediyoruz.”

Elde edilen bilgilere göre, AI destekli hükümet danışmanı sistem genelinde de çok önemli bir role sahip olabilir ama bunun için öncelikle bütün işlemlerin tamamlanması gerekiyor. Romenler ise bütün fikirlerini, ortak belirledikleri site aracılığıyla, sosyal medya ve bazı yüz yüze konumlar sayesinde gönderebilecekler. Aynı zamanda araştırma ekibine göre Ion daha sonra hükümetin dikkate alması için katkılarını da özel olarak sentezleyecek. Ama kullanıcılar Ion’dan henüz cevap alamayacak.

Ciucă, vatandaşları ve hükümeti projeye katılımı bir seçenek olarak değil, yakın ve zamanında iletişim sağlayabilmek için bir zorunluluk olarak görmeye davet ediyor. Ama yine de bu gelişime rağmen İrlanda Sivil Özgürlükler Konseyi uzmanları bu teknolojinin dikkatli kullanılması gerektiğine dikkat çekiyor. Ion’un aldığı mesajlardan öncelik olarak gördüğü şeyi seçerken nelere dikkat etmesi gerekeceği konusunda çok fazla soru işaretleri bulunuyor. Bunların halka açıklanması gerektiğini söylüyorlar. Firmadan ise bu konuyla ilgili başka açıklama gelmedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu