Fiber olmadan saniyede 500Mb hız

İngiltere’nin sabit hat operatörü olarak yola çıkıp dünyanın en büyük telekomünikasyon şirketlerinden birisi haline gelen British Telecom, son dönemde ön plana çıkmak istediği adıyla BT, fiber altyapı olmadan saniyede 500Mb hız sunan teknolojisiyle genişbant internet anlayışına yeni bir anlayış kazandırıyor. G platformu olarak sunulan bu çalışmalarda operatör, eski altyapı olan bakır tellerle saniyede yüzlerce megabit hıza ulaştı. BT buna G düzeyde hız adını veriyor.
Operatör laboratuvar testlerinde başarılı sonuçlar elde etti. Önümüzdeki dönemde deneme amaçlı geniş çaplı kurulumların başlaması bekleniliyor. Bunda da başarıya ulaşılması durumunda fiber teknolojinin evlere ulaşamadığı evlerde de hızlı internet deneyimi yaşanabilecek.
BT, bu yeni teknolojisi için pilot kurulumunu İngiltere’de 4 bine yakın ev ve iş yerine gerçekleştirecek. Pilot kullanıma yaz ayı içinde Newcastle’de bazı noktalarda başlayacak.
Sunulan G platformunda kullanıcıların sağlayacağı hızı etkileyen bir takım unsurlar yer alıyor. Bunlar arasında altyapıda kullanılan bakır telin kalitesi, operatörün ağından ve modemden uzaklık sıralanabilir. BT, geçtiğimiz merkez noktadan 66 metre uzaklıktaki küçük deneme alanında saniyede 700Mb indirme, 200Mb de yükleme hızına ulaşmıştı.
BT de bu platformunun gerçek hayata uyarlanması konusunda daha ılımlı davranıyor. Ancak bu teknolojinin gerçek hayatta da birkaç yüz megabit düzeyinde hız sunması bekleniliyor. BT, bu teknolojiyle geliştirilebilecek donanımlarla birlikte kullanıcıların çoğunluğuna sunulabilecek veri hızının saniyede 500Mb düzeyinde olacağını söylüyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu