Yeni giyilebilir teknoloji ile beyin kan akışını izlemek artık kolay!

Giyilebilir ultrason yaması, mevcut klinik standart olan transkraniyal Doppler ultrason yönteminden önemli bir adım atıyor.

Kaliforniya Üniversitesi San Diego’daki mühendisler, beyin kan akışını sürekli ve invaziv olmadan izleyebilen bir giyilebilir ultrason yaması geliştirdi. Bu yumuşak ve esnek yama, beyin kan akışı hakkında üç boyutlu veri sağlamak için rahatlıkla şakakta takılabiliyor. Bu, giyilebilir teknolojide bir ilk olarak kabul ediliyor.

Profesör Sheng Xu liderliğindeki araştırma ekibi, bu yeni teknolojilerini Nature dergisinde 22 Mayıs 2024 tarihinde yayınladı. Giyilebilir ultrason yaması, mevcut klinik standart olan transkraniyal Doppler ultrason yönteminden önemli bir adım atıyor. Bu yöntemde eğitimli bir teknisyen, hastanın başına bir ultrason probunu tutmak zorunda kalıyor. Ancak bu yöntemin bazı dezavantajları bulunuyor. Operatöre bağlı olduğundan ölçümün doğruluğu operatörün yeteneğine bağlı olarak değişebilir.

Çalışmanın ilk yazarlarından Sai Zhou ve UC San Diego malzeme bilimi ve mühendisliği Ph.D. aday.
Çalışmanın ilk yazarlarından Sai Zhou ve UC San Diego malzeme bilimi ve mühendisliği Ph.D. aday.

Ayrıca uzun süreli kullanım için pratik değil. Xu’nun ekibi, bu zorlukları aşan bir cihaz geliştirdi. Giyilebilir ultrason yamaları, hastanın hastane yatışı sırasında sürekli olarak takılabilecek, eller serbest, tutarlı ve rahat bir çözüm sunuyor. Çalışmanın ortak yazarlarından biri olan Sai Zhou, “Yamanın sürekli izleme yeteneği, mevcut klinik uygulamalardaki kritik bir boşluğu dolduruyor.” diyor.

İlgili Makaleler

Tipik olarak, beyin kan akışı gün içinde belirli zamanlarda izlenir ve bu ölçümler günün geri kalanında ne olabileceği konusunda her zaman doğru bilgi vermez. Ölçümler arasında tespit edilmemiş dalgalanmalar olabilir. Bir hastanın gece yarısı felç başlangıcı yaşaması durumunda, bu cihaz zamanında müdahale için hayati bilgiler sunabilir. Beyin ameliyatı geçiren ve iyileşen hastalar da bu teknolojiden faydalanabilir.

Geonho Park, çalışmanın başka bir ortak yazarı ve Xu’nun laboratuvarında kimya ve nano mühendisliği alanında doktora öğrencisi olarak bu teknolojiyi vurguluyor. Yama, yaklaşık bir posta pulu büyüklüğünde ve birkaç kat esnek elektronikle gömülmüş bir silikon elastomerden oluşuyor.

Bir katman, elektriksel olarak uyarıldığında ultrason dalgaları üreten ve beyinden yansıyan ultrason dalgalarını alan bir dizi küçük piezoelektrik transdüserden oluşuyor. Bir diğer önemli bileşen ise, giyenin vücudu ve çevresinden gelen müdahaleyi en aza indirgeyerek sinyal kalitesini artıran yay şeklinde tellerden yapılmış bir bakır örgü katmanıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu