Görme engelliler için AI destekli giyilebilir cihaz: AiSee!

AiSee, bulut tabanlı yapay zeka algoritması sayesinde, çekilen fotoğrafları analiz ederek çevredeki nesneleri tanımlıyor.

Singapur Ulusal Üniversitesi Bilişim Okulu’ndan araştırmacılar, görme engellilerin yaşadığı günlük zorlukları hafifletmek amacıyla geliştirilen yeni bir giyilebilir cihazı tanıttılar. “AiSee” adını taşıyan bu cihaz, yapay zeka teknolojisiyle donatılmış ve görme engelli bireylere çevrelerindeki nesneleri algılamalarına yardımcı olmayı amaçlıyor.

AiSee, 2018’de başlatılan ve beş yıllık bir geliştirme sürecinden geçen bir proje. Cihaz, geleneksel bir kulaklık setine benzer bir tasarıma sahip olup, boynun arkasına bağlanan bir bant ile kullanılabiliyor. Bir kulaklıkta 13 megapiksel bir kamera bulunurken, diğer kulaklıkta dış yüzeyde bir dokunmatik panel yer alıyor. Bu kamera, kullanıcının görüş alanını yakalayarak çevredeki nesnelerin fotoğraflarını çekerken, dokunmatik panel kullanıcıların cihazla etkileşimde bulunmasını sağlıyor.

AiSee, bulut tabanlı yapay zeka algoritması sayesinde, çekilen fotoğrafları analiz ederek çevredeki nesneleri tanımlıyor. Ayrıca, kullanıcıların nesneler hakkında sorular sormasına olanak tanıyarak daha fazla bilgi edinmelerine yardımcı oluyor.

Bu giyilebilir cihazın özelliklerinden biri de kemik iletim teknolojisini kullanması. Bu sayede, kullanıcılar çevresel sesleri alırken etraflarındaki durumun farkında olabilirler. Bu özellik, güvenlik açısından oldukça önemli ve görme engelli bireylerin bağımsızlığını artırıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu