Havayolları iş zekasına yatırım yapıyor

Havayolu ve havaalanlarının yüzde 90’ı yolcuların ihtiyaçlarına daha iyi cevap verebilmek için iş zekası uygulamalarına yatırım yapıyor. Üstelik bu yatırımları daha iyi değerlendirmek için daha fazla geliştirme ihtiyacı olmasına rağmen…

Havayolu taşımacılığı IT tedarikçisi Sita’nın araştırmasına göre, yolcuların yarısından fazlası, uçuş istikameti, uçuş durumları bilgileri için cep telefonlarını kullanacağı öngörülüyor. Ve 2016 yılına kadar havaalanlarının ve havayollarının çoğu iş zekası analizlerini kullanarak bu hizmetleri sunuyor olacağı belirtiliyor. Araştırma, uçuş durum güncellemelerinin şimdiden bile bir yaygın mobil hizmeti olduğunu ve bunun 2016 yılı sonuna kadar havayolları ve havaalanlarının ‘büyük çoğunluğuna’ ulaşacağını gösteriyor.

Ayrıca araştırmaya göre, 2016 yılına kadar, bagaj durum güncellemeleri, havayollarının yüzde 61’i ve havaalanlarının yüzde 79’u tarafından sunuluyor olacak. Ve bu da güvenliğe geçişteki sıra zamanı ve kapılara olan yürüme zamanı gibi durum bildirimlerinin gösterilmesini sağlayacak. Dörtte üçünden fazlasında mobil uygulamalar aracılığıyla havaalanında navigasyon/yol bulma sağlanabilecek. Sita’nın Pazar direktörü Nigel Pickford, “Araştırmamız akıllı telefon uygulamaları ve mobil hizmetlere olan hareketin devam ettiğini açıkça gösteriyor” diyor. “Ancak hava yolları ve havaalanlarının planlama hizmetlerini çoğu, çok daha anlamlı veri ve görüş sağlamak için doğru zamanda doğru bilgi ile yolcu ve personel sağlamak büyük ölçüde onların kabiliyetlerine bağlı” diye ekliyor Pickford.

Sita, havayolu şirketlerine ve havalimanlarına veri erişimi ve yönetimi, altyapı, veri sunumu ve idare dahil olmak üzere dört kategoride en iyi iş zekası uygulamalarını sordu. Ve analizler endüstrideki ortalamanın “sınıfında en iyisi olmak için yolun ortasında” ve bunun “daha fazla gelişme gerektirdiğini” sonucunu ortaya çıkardı.

Sita, veri standartlarının oluşturulması ve sistem uyumluluğu sağlamak için endüstri genelinde çalışmaların devam ettiğini belirtti. Pickford, “Tablo şu an mükemmel gözükmese de değişim devam ediyor. Tüm havayolları ve havaalanlarının yüzde 90’ı önümüzdeki üç yıl içinde iş zekası yatırımları yapmayı planlıyor” diyor. Yolcular yolculuğu hakkında bilgilere erişmek için çok istekli olmanın yanında gizlilik konusunda da son derece hassaslar. Yine de yolcu bilgilerinin akıllı kullanımının havayolları ve yolcular için fayda sağlayacağı kesin. Sita, iş zekası ile öngörücü analizin kombinasyonuyla birlikte altyapı ve alan kullanımının da optimizesi ile gerçek bir fark yaratmanıza yardımcı olacağını söylüyor. Geçmişte havayolları ve havaalanlarının, kötü hava gibi “düzensiz olaylar” meydana geldiğinde ince ayarlı programları bozulduğu için tepki göstermekten başka bir seçenekleri yoktu. Sita, “iş zekasını kullanarak geçmiş olayları analiz edip ve çoklu kaynaklardan gelen canlı veri takviyeleri ile birleştirerek gelecek durumlar hakkında tahminde bulunmak ve daha önce önlem almak için daha proaktif olacaklar” diyor. Daha önleyici ve proaktife yapılan bu geçiş ile hem yolcular hem de endüstriler önemli faydalar elde edebilecek.

Gartner’a göre iş analitiğinde lider SAP

Araştırma şirketi Gartner, “2013 İş zekası ve Analitik Yazılım Pazar Payı Raporu’nu yayımladı. 2012 yılında dünya çapındaki 13.3 milyar dolarlık İş Zekası (BI) ve Analitik yazılım pazar payı, 2013 yılında %8’lik artışla 14.4 milyar dolara ulaştı. Pazar payı analiz sonuçlarından çıkarılacak önemli sonuçlar ise şöyle;

BI platformlarını oluşturan kurumsal performans yönetimi (CPM) çözümleri, analitik uygulamalar ve gelişmiş analitikler İş Zekası (BI) ve analitik yazılım geliri dünya çapında 2012’deki 13.3 milyar dolardan yüzde 8’lik bir artış ile 14.4 milyar dolara ulaştı.

SAP yüzde 21.3 pazar payı ile 3.1 milyar gelire dayanarak BI ve analitik pazarına hakim. Oracle yüzde 13.9’luk pazar payı ile 1.9 milyar dolar ile takip ederken IBM 2013 yılındaki satışları ile yüzde 12.7’lik pazar payına erişerek 1.8 milyar dolar gelir elde etti.

Gartner raporda, İş zekası ve analitikler harcamalarının yarısını iş odaklı olacağını belirtti. Ayrıca raporda yeni lisans harcamasının yarısının veri keşif gereksinimleri yoluyla yürütüyor olacağını da gösteriyor.

Büyük veri yatırımları geleneksel iş zekası dışında, deneysel silolar, altyapı ve hizmetlerde gerçekleşiyor. Üreticiler finansal performans üzerinde tedarik zinciri, operasyonlar ve veri icrasında daha fazla anlayış elde etmek için analitiklere yatırım yapmaya devam ediyor. Kuruluşların yüzde 50’si taktiksel açıdan bulut içerisinde BI yayılmasını dikkate alacak.

Pazar payının yüzde 13.9’un temsil eden Analitik Uygulamalar ve Performans Yönetimi 2013’te 2 milyar dolar gelir oluşturdu. Yüzde 59’luk pazar payı olan BI platformları 8.5 milyar dolar ile bu alanda öncülük ediyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu