Hem fiziksel güvenlik hem de veri güvenliği üst seviyede

Web hosting, sunucu ve bulut depolama şirketi Strato, Almanya’daki veri merkezi üzerinden yürüttüğü faaliyetleri için etkin güvenlik garantisi vadediyor. Peki bu garanti ne anlama geliyor?

Ali Atilla Mede

Dijitalleşen dünyanın gündemlerinin başında hiç şüphesiz veri güvenliği geliyor. Bu önemli sorunun muhataplarından biri de sunucu hizmetleri veren firmalar. Geçtiğimiz Şubat ayında Türkiye’ye giriş yapan web hosting, sunucu ve bulut depolama şirketi Strato, Almanya’daki veri merkezi üzerinden yürüttüğü faaliyetleri için Alman güvenlik garantisi vadediyor. Peki bu garanti ne anlama geliyor? Veri güvenliği alanında ilk yasal adımları atan ülkelerden olan Almanya’da veri gizliliği sert yasalarla korunuyor.

Alman kanunlarına göre web hosting sağlayıcıları, yalnızca Alman makamlarından resmi bir mahkeme kararı çıktığı zaman bilgi vermekle yükümlüler. Örneğin Türk mahkemesinden çıkan bir erişim talebi kararını Alman mahkemeleri kabul etmiyor. Ülkede uygulanan katı veri güvenliği politikaları nedeniyle Avrupa kullanıcıları dahil birçok şirket sunucularını Almanya’da barındırmayı tercih ediyor.

Strato CTO & CIO René Wienholtz sunucu ve sistem odalarıyla ilgili bazı teknik bilgiler verdi.

Türkiye ve birçok ülkedeki faaliyetlerini buradaki merkez binadan yürüten Strato CEO’su Dr. Christian Böing, “Güvenlik konusunda en önemli farklılığımız kendi bilgi işlem merkezimizi Almanya’dan yönetmek” diyor. Berlin’de veri merkezini ziyaret ettiğimiz şirkette yasal zorunlulukların getirdiği önlemlerin yanı sıra birçok güvenlik detayı titizlikle yerine getiriliyor. En üst düzey yöneticiden diğer çalışanlara kadar herkesin kuralları uygulamak zorunda olduğu veri merkezine cep telefonuyla girmek dahi yasak. Yaptığımız ziyarette veri merkezinin giriş kapısından cihazların bulunduğu bölümün kapısında fiziki güvenlik başlıyor. Her olasılığa karşıda giriş ve çıkışlar kamera ile izlenip kayıt altına alınıyor.

kai abresch fotograf

Her yıl sıkı bir denetimden geçiyor

Rekabette kendilerini farklı kılan en önemli etkenin ürün ve hizmetler için geçerli ISO 27001 sertifikası olduğunu anlatan Böing, “Bu kalite belgesini alabilmek için bir kez testten geçmek yeterli değil. Sertifikanın bir özelliği de güvenlik süreçlerine uygunluğunun her yıl sıkı bir denetimden geçmesi” diyor. Profesyonel hosting şirketi ayrıca müşteri hizmetleri, IT ürünleri ve internet hizmetleri geliştirme ve satışını denetleyen ISO 9001 sertifikasına da sahip.

kai abresch fotograf

Türkiye’ye giriş yaptığı 2016 yılı Şubat ayından bu yana 10 binin üzerinde müşteriye ulaşan Strato CEO’su Christian Böing, kısa sürede bu rakama ulaşmanın kendileri için motive edici olduğunu söylüyor. Onu Türkiye ile ilgili heyecanlandıran diğer konu ise genç nüfus ve her geçen gün artan veri merkezi ihtiyacı. Bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de müşteriler için en önemli kriterin güvenlik olduğunun altını çizen Böing ve ekibinin bu konuda şirketine güveni tam. Öte yandan olası aksilikler halinde sürdürülebilirlik, faaliyetlerin yürütülebilmesi ve sunucuların çalışması için de neredeyse en kötü senaryolara bile hazırlıklılar. Örneğin veri merkezi binası tam bir hafta sürecek elektrik kesintisine karşı bile önlemini almış durumda, ki Berlin elektrik kesintilerinin dünyada en az görüldüğü yerlerden biri. Veri merkezinde yer alan sunuculardaki tüm dosyaların şifrelenmiş olarak yedeklenmesi ise Almanya’da veri merkezi işletebilmek için yasal yaptırımlardan biri.

kai abresch fotograf

kai abresch fotograf

 

kai abresch fotograf
Strato CEO’su Dr. Christian Böing

Berlin’deki veri merkezi gezimiz sırasında Türkiye’de henüz ofis açmayı düşünmediklerini söyleyen CEO Christian Böing, ilerleyen dönemlerde gecikme sorunları yaşanması halinde Türkiye’de yerel bir şirketle işbirliği yapabileceklerini de belirtiyor. Bugün ise Türkiye’de Almanya üzerinden destek vermeye devam ediyor. Almanya’da yer alan sunucular Türkiye’ye Turkcell omurgası üzerinden bağlantı sağlıyor. Şirketin veri merkezinden hem Avrupa’daki ülkelere hem de Türkiye’ye çıkan ağ 870 Gbps bant genişliğine ulaşıyor.

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu