IBM’in Power9 işlemcisi geliyor! İşte bilmeniz gerekenler

Şirket yeni Power çipi hakkındaki detaylar, Hot Chips konferansında ortaya çıktı.

IBM’in Power işlemcileri, 2011 yılında Riziko oyununda insanları yenen Watson süper bilgisayarında kullanılmıştı. Bu işlemci ailesinin yeni ferdi, Power9 adıyla önümüzdeki yıl çıkacak. Yüksek hızı ve yonga teknolojilerine getirdiği yeniliklerle adından söz ettiren Power9 hakkında yeni detaylar, Kaliforniya’da düzenlenen Hot Chips konferansında ortaya çıktı.

Daha akıllı olacak

Power9 işlemci, sahip olduğu salt bilgi işlem gücüyle Riziko oyununda insanlara hiç şans tanımayacak; elbette ortaya muazzam zekaya sahip bir “üst insan” çıkmazsa. Kompleks hesaplamaları yapabilmek için 24 çekirdeğe kadar destek sunan Power9 mimarisi, verimliliğiyle de işleri hızlandırıyor.

İşlemcinin çeşitli bağlantılarla FPGA (saha programlanabilir geçit dizisi), GPU ve ASIC(uygulamaya özgü entegre devre) gibi ek işlem gücü takviyesine açık olması, esnek bir kullanım sağlıyor. Bu sayede veritabanı, kavramsal bilgi işlem, görsel bilgi işlem ve hiper ölçekli web hizmetleri için ihtiyaç duyulan işlemci gücü karşılanıyor.

Power9 işlemcilerin, IBM’in 6 bin dolardan başlayan sunucularında kullanılacağı açıklanırken, başta Çin olmak üzere IBM harici düşük maliyetli sunucu üreticilerin de Power9 kullanabileceği belirtildi. 2013 yılına kadar sadece IBM sunucularda kullanılabilen Power işlemciler, artık OpenPower Foundation üyesi tüm iş ortakları tarafından kullanılabiliyor.

IBM’in nihai hedefi ise sunucu pazarında aslan payına sahip olan Intel x86 işlemcilere rakip olmak. Power9 sunucuların 2017 yılının ortalarında yayınlanması ve Linux ile Unix’i desteklemesi bekleniyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu