Japonya, güneş enerjili uçan 5G baz istasyonları kuracak!

Japonya, 2025'te uçan 5G baz istasyonlarını dünya geneline yaymayı planlıyor.

Japonya’nın telekomünikasyon endüstrisi, 2025 yılında uçan baz istasyonları olan yüksek irtifa platform istasyonları (HAPS) teknolojisi ile küresel arenada tekrar öne çıkmayı planlıyor. Bu yenilikçi teknoloji, stratosferde uçan insansız araçlar kullanarak daha geniş bir ağ kapsaması sağlamayı amaçlıyor.

Uçan baz istasyonları için uluslararası standartlar belirlendi

Japonya, Birleşik Arap Emirlikleri’nde düzenlenen Kasım-Aralık 2023 tarihli Dünya Radyo İletişim Konferansı’nda, uçan baz istasyonları için dört frekans bandını uluslararası standartlar olarak kabul ettirmeyi başardı. Bu karar, teknolojinin dünya çapında eşit olarak dağıtılmasının önünü açtı.

Teklife göre, uçan baz istasyonları için global olarak 1,7 GHz, 2 GHz ve 2,6 GHz frekansları kullanılacak. Avrupa, Amerika, Afrika ve Asya’nın kimi bölgelerinde taşınabilir hizmetleri geliştirmek için kullanılan 700 ile 900 MHz bandının da uçan baz istasyonlarında kullanılması onaylandı.

Uçan baz istasyonları vs. karasal istasyonlar

Karasal bir istasyonun topografiye bağlı olarak 3-10 km aralığında bir kapsama alanı vardır. Geniş ölçekli internet hizmetlerinin sağlanabilmesi için önemli sayıda baz istasyonu gereklidir. Ancak tüm ülkeler, Çin’in hızına ayak uyduracak kaynaklara sahip olmadığı için dağıtım süreci yavaş ilerliyor. Japonya’nın NTT gibi telekom şirketleri, HAPS’ı bu soruna bir çözüm olarak öne sürüyor.

Çin’i geride bırakan 5G hızında rekor

Son yıllarda ülkeler, ticari olarak kullanılabilir en hızlı kablosuz bağlantı olan 5G’yi hayata geçirmeye çalışıyor. Çin, bu alandaki rekora imza atarak şu ana kadar üç milyondan fazla baz istasyonu kurarak ABD pazarını geride bıraktı. Ancak, Çin’in 3 milyondan fazla baz istasyonu kurarak rekor kırdığı 5G yarışında, Japonya yeni bir oyuncu olarak öne çıkıyor.

Japon şirketleri, uçan araçları, telekom ekipmanlarını ve operasyonel yönetimi bir paket halinde sunarak bunların daha kolay dağıtılmasını planlıyor. Softbank Corp, teknolojiyi Ruanda ile Japonya arasında gerçekleştirdiği 5G çağrısı ile başarıyla göstermiş ve Ruanda hükümeti ile teknolojiyi ülkede kullanmak için çalışmalara devam ediyor. Başka bir Japon telekom firması NTT ise HAPS tabanlı hizmetlerini 2025’ten itibaren sunmaya hazırlanıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu