Katar verimlilik ve demokrasi için Ulusal Yapay Zeka Kurulu oluşturuyor

Ulaştırma ve Ticaret Bakanlığına bağlı olarak görev yapacak kurul, geniş bir bilim insanı kadrosu ve bütçeyle yoluna devam edecek.

Petrol zengini Katar, 2019 yılında Ulusal Yapay Zeka Stratejisi isimli bir program açıklamıştı. Buna göre, yapay zekaya yatırım yaparak verimlilik artırmayı hedefleyen Katar’ın önemli bir hamlesi Yapay Zeka Kurulu’nu hayata geçirmek oldu. Ulaştırma ve Ticaret Bakanlığına bağlı olarak görev yapacak kurul, geniş bir bilim insanı kadrosu ve bütçeyle yoluna devam edecek.

Merkezi yapı

Heyetin öncelikli amacı devlet ve özel sektörde geliştirilen ve kullanılması planlanan her türlü yapay zeka uygulamasını tek bir çatı altında toplamak. Turizmden bankacılığa her sektörde yapay zekaya hızlı bir yatırım yapan Katar, görünen o ki bu alanda daha merkeziyetçi bir yapıya geçmek istiyor.

İleri (yapay) demokrasi

Katar’ın bu kurul ve genel olarak yapay zekadan beklentisi ise eğitim alanında sıçrama yaşamak. Eğitime çok önem veren Katar, Hindistan örneğini tekrarlamak istiyor. Kurul, bu hedef doğrultusunda dünya çapında yapay zeka uygulamaları üreticisi konumuna erişmeyi hedefliyor. Bunun için de gerekli iş kollarını yine yapay zeka ile yaratıp araştırma ve etik gibi konularda yapay zekanın tarafsızlığı ile kat edilecek yolları ülkenin imajını değiştirmek için de kullanacak. Sansür ve baskı ile anılan Katar, belli ki yapay zeka ile dünyaya ileri bir demokrasi getirmeyi de hedefliyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu