Kepler Uzay Teleskobu, Dünya’ya benzer yeni bir gezegen buldu!

Gezegenin yıldız etrafındaki bir yörüngesi yaklaşık 60 Dünya günü sürüyor.

NASA’nın Kepler misyonu, KOI-3010 yıldızı etrafında dönen ve Dünya’ya benzer özelliklere sahip bir gezegen keşfetti. KOI-3010 yıldızı, Lyra takımyıldızında yer almakta ve Dünya’dan 1213 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor. Bu eski yıldızın tahmini yaşı 13.9 milyar yıl. Keşfedilen gezegen, KOI-3010.01 (veya KOI-3010 b) olarak adlandırılıyor ve sıcak bir süper Dünya olarak sınıflandırılıyor. Bu gezegenin kütlesi Dünya’dan fazla, ancak gaz devlerinden çok daha küçük. Gezegenin yıldız etrafındaki bir yörüngesi yaklaşık 60 Dünya günü sürüyor.

Kepler Uzay Teleskobu, Dünya'ya Benzer Yeni Bir Gezegen Buldu!
Kepler Uzay Teleskobu, Dünya’ya Benzer Yeni Bir Gezegen Buldu!

Gezegenin yaşamın kökeni ve gelişimi üzerinde etkili olabilecek çevresel faktörler bulunuyor. Gezegenin ortalama sıcaklığı 19.6 derece Celsius. Yarıçapı, Dünya’nın 1.35 katı. Atmosferin bileşimi hakkında çok az şey biliniyor, ancak atmosferin var olduğu ve Dünya’ya neredeyse benzer olduğu varsayılıyor. Gezegenin kütlesi henüz belirlenmemiş. Araştırmacılar, bu ötegezegenin sadece Dünya gibi ılıman bir iklime sahip olmakla kalmayacağını, aynı zamanda yüzeyinin yaklaşık %65’ini kaplayan sıvı bir okyanusa da sahip olacağını düşünüyor.

Ötegezegenlerin kimyasal bileşiminin neredeyse tamamen Dünya ile örtüştüğü düşünülüyor. Bu gezegenin yaşanabilir bölgede olduğu ve Dünya benzerliği indeksinin 0.84 olduğu (maksimum – 1) dikkate değer. Bu nedenle, araştırmacılar gezegenin yaşam barındırma olasılığının yüksek olduğunu tahmin ediyor​​.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu