Uzayın derinliklerinden gizemli sinyaller: Bilim insanları şaşkın!

Bilim insanları, Samanyolu'nun ötesinden gelen ve mevcut anlayışı aşan tekrarlayan bir "hızlı radyo patlaması" içinde benzersiz bir desen tespit ettiler.

Bilim insanları, SETI Enstitüsü’nün Allen Teleskop Dizisi (ATA) tarafından yapılan dikkate değer bir gözlemde, Samanyolu’nun ötesinden gelen ve mevcut anlayışı aşan tekrarlayan bir “hızlı radyo patlaması” (FRB) içinde benzersiz bir desen tespit ettiler. Bu, saniyeler içinde Güneş’in bir yılda ürettiği enerji kadarını üretebilen FRB’lerin gizemli doğasına yeni bir bakış açısı sunuyor.

Bu araştırmanın odak noktası, FRB 20220912A adlı son derece aktif bir tekrarlayan FRB. ATA, bu FRB’den 541 saatlik gözlem süresince 35 patlama kaydetti ve bu patlamalar, radyo dalgası spektrumunda frekansta ilginç bir kayma ortaya çıkardı. Bu kayma, daha önce FRB’lerde görülmemiş bir “kozmik kaydırma düdüğü” davranışını taklit eden bir desene dönüştü.

Uzayın Derinliklerinden Gizemli Sinyaller: Bilim İnsanları Şaşkın!
Uzayın Derinliklerinden Gizemli Sinyaller: Bilim İnsanları Şaşkın!

Bu keşfin öncüsü olan SETI Enstitüsü’nden doktora sonrası araştırmacı Sofia Sheikh, bu keşfin önemini vurguladı. Çalışma, FRB’lerin kaynağını, magnetar gibi aşırı nesnelere daraltıyor, ancak mevcut hiçbir model, FRB’lerin gözlemlenen tüm özelliklerini, bu yeni deseni de dahil olmak üzere tam olarak açıklayamıyor.

FRB 20220912A’dan gelen patlamaların frekansta aşağı doğru kaydığı ve müzik notalarına dönüştürüldüğünde, bir kaydırma düdüğünün alçalan sesini andırdığı bulundu. Bu benzersiz davranış, ekip tarafından bu FRB’nin patlamalarının parlaklık kesme noktasını belirlemelerine ve genel kozmik sinyal oranına katkısını aydınlatmalarına olanak tanıdı.

Bu keşif, evrenin en ilgi çekici bulmacalarından birini çözmeye bir adım daha yaklaşarak, FRB’lerin kökenlerini ve mekanizmalarını anlamak için yeni yollar açıyor​​.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu