M2M diyabet hastaları için nasıl umut oldu?

Makineler arası iletişim sürekli insülin almak durumunda olan hastalar için bir umut kaynağı oldu.

 

Diyabet; körlük, ampütasyon ve böbrek yetmezliğinin önde gelen sebebi. Global popülasyonun yüzde 8’inin diyabetik olduğu tahmin ediliyor ve bu oran dünyanın varlıklı bölgelerinde daha da yüksek. 2013’te diyabetin global çaptaki ekonomik maliyeti 548 milyar dolar olarak tahmin edildi. Diyabet için bir çare yok ancak önlenebilir ve yeteri miktarda tedavi seçenekleri mevcut.

İlgili Makaleler

Diabetacare yardım etmeyi amaçlıyor. Hindistan, Bangalor’daki 800 hastada uzaktan görüntüleme yeteneğine sahip yeni bir kan şekeri düzeyi ölçüm cihazı deneniyor. Şehirdeki sekiz klinikle eşgüdümlü olarak çalışan cihazlar kişiselleştirilmiş tedavi takvimleriyle birlikte normal görüntülemeleri sağlıyor. Özel olarak eğitilmiş hemşireler günlük verileri görüntülüyor ve diyabet uzman doktorları ilerlemeyi incelemek ve acil durumlarla mücadele etmek üzere hazırda bekliyor.

Zorluk

Diyabetin tedavisini ve önlenmesini geliştirmede “İlaç diyabetin idaresinde sadece yüzde 30 civarında bir etkiye sahip” şeklinde konuşuyor Diabetacare’in kurucusu ve CEO’su Dr. Sanjiv Agarwal. “En büyük faktörler uyum ve yaşam tarzı seçimleri. İlaçlarını zamanında alması, ne yiyip içtiklerini takip etmesi hastaya kalmış.” Geleneksel tedaviler hastaların istikrarlı bir ilaç ve görüntüleme rejimine sabit kalmasını gerektiriyor. Ne yazık ki bu katı bir disiplinle doktorlara düzenli ziyaretleri gerektiriyor ve düzenli doktor ziyaretleri zaman ve paraya mal oluyor. Diabetacare hem disiplin hem de takibe yardımcı oluyor. Diğer taraftan cihazlarının çalışması için gerçek zamanlı bağlanırlığa gereksinim var. Bu bağlanırlık verinin merkezi bir sunucuya gönderilmesini ve söz konusu verilerin birden fazla tarafın güvenli bir biçimde erişmesini mümkün kılıyor.

Çözüm

“Önemli olan doğru teknolojiyi geliştirmekti” diyor Agarwal. “Yapmak istemediğimiz şey hastaları daha fazla teknolojiyle daha fazla yük olmamaktı; bunu istemeyeceklerdi. Bunun yerine rahat oldukları bir teknoloji olması zorunluydu. Kablolar ve Bluetooth istemedik. Kolayca aktif olan bir bağlantı istedik.”

İngiltere’de bulunan ve NHS danışmanlarından olan Agarwal öncelikle Vodafone’la, ardından uzman Vodafone m-health ekibiyle görüştü. Açıkça gözüküyordu ki Vodafone’un Global M2M Platform’u en iyi çözümü sunuyordu. “Alternatiflere baktık ama benim için Vodafone’un M2M çözümü öne çıkıyor. Teknolojinin ötesinde Vodafone gerçek bir problem çözme davranışı sergileyebiliyordu. Tıbbi ekipmanlar için bu hayati bir bileşen, çözümün piyasaya çıkmadan önce mükemmel biçimde çalıştığından emin olmak zorundaydık ve bu da uzun test döngülerini gerektirdi. Vodafone’un sabrı ve uzmanlığı olmadan bunu tamamlayamazdık. Vodafone çözümün pazara çıkartılmasında oldukça proaktif oldu.” diyor Agarwal.

“Diabetacare çözümü, glikoz ve kan basıncı seviyelerini görüntülüyor, otomatik olarak bu verileri uzman doktorlara gönderiyor (beslenme uzmanları dahil). Tedavi kişiselleştiriliyor ve en yakın kliniğe yapılan periyodik yüz yüze ziyaretlerle uygun biçimde ayarlanıyor. Bangalor pilot uygulaması Mart 2014’te başladı. Raporların tahminine göre Hindistan’da 100 milyon diyabet hastası var; muhtemelen bir 30 milyon da henüz tanı konulmamış kişi mevcut. Diabetacare yaygın kullanıma yönelik bir öneri ve servis makul şekilde fiyatlandırılmış. “Kişisel, pozitif bir döngü sağlıyor” diyor Agarwal ve ekliyor: “Elimizde ne kadar çok veri olursa, hastayı o kadar daha iyi tedavi edebiliriz. Sistem bize diyabet hastalarının yaşamları hakkında daha iyi bir anlayış sağlıyor. Bir hastaya ne kadar fazla dikkat gösterirsek, düzenli verileri görme ihtimalimiz daha olasıdır.”

Gelecek

Diabetacare, Hindistan genelinde küme küme bir konuşlandırma planlıyor. Nisan 2015 için planlanan bir Dubai pilot uygulaması mevcut. Firma üç yıl zarfında uluslararası çapta 100,000 üyeye sahip olmayı hedefliyor. Vodafone ölçek ve kapsamı işletmenin tamamen tek bir Global platform tarafından yönetilen tek bir tedarikçiye ihtiyaç duyması manasına geliyor.

Bu, Diabetacare’in büyüme fırsatlarına çok çabuk yanıt vermeye hazır olması anlamına da geliyor.

En heyecan verici fırsat, İngiltere’deki NHS diyor Agarwal. “2015’te İngiltere’de bir pilot uygulama başlatmayı umuyoruz. NHS’nin e-sağlık çözümleri için bir iştahı olduğunu ve hastalar için sonuçları geliştirme arayışında olduğunu biliyoruz. Öncelikle bizim çözümümüzün çalıştığını görmek istiyorlar. “İster Bangalor, ister Dubai ya da Birmingham’da olun etkin bir diyabet yönetiminin anahtarı sağlık durumunuzu düzenli olarak takip etmektir.”

Sonuç

  • Diabetacare’ın dünyanın ilk uzaktan diyabet tedavi ve önleme çözümünü çıkarmasını sağlayarak ilk olma avantajı yaratıyor.
  • Tek bir Global SIM işletmenin yerel 800 kişilik bir pilot uygulamadan üç yıl içinde uluslar arası çapta 100,000 üyeye çıkmasına imkan tanıyor.
  • Müşteri veri kullanımı, fatura ve SIM kontrolünü tek bir Global platform üzerinden gerçek zamanlı olarak görüntülenmesini sağlıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu