Mars’ta yaşamak mümkün mü? Bilim insanlarından şok edici açıklama!

Araştırmacılar, dört yıldan uzun süren bir Mars misyonunun, özellikle güneş dışı kaynaklardan gelen tehlikeli yüksek seviyede radyasyona maruz kalacağını belirtiyorlar.

Dünya çapından önde gelen araştırmacılar tarafından yayınlanan yeni bir araştırma makalesinde, Mars’ın insanlar için uzun süreli kalışlar için güvensiz olduğu açıklandı. Araştırmaya göre, Kızıl Gezegen’de dört yıldan uzun süre kalmak, insanlar için güvenli radyasyon maruziyet sınırlarını aşacak. Bu radyasyon tehlikeleri, Güneş’ten, uzak yıldızlardan ve galaksilerden gelen parçacık radyasyonunu içeriyor. Dünya’nın manyetosferi tarafından genellikle bu tür radyasyonlardan korunan insanlar, Mars’ta bu korumadan mahrum kalacaklar​​.

Araştırmacılar, dört yıldan uzun süren bir Mars misyonunun, özellikle güneş dışı kaynaklardan gelen tehlikeli yüksek seviyede radyasyona maruz kalacağını belirtiyorlar. Bu bulgular, UCLA, MIT, Moskova’nın Skolkovo Bilim ve Teknoloji Enstitüsü ve GFZ Potsdam gibi saygın kurumlardan gelen birleşik çalışmalara dayanıyor​​.

İlginç bir şekilde, Güneş’in maksimum aktivite dönemi olan solar maksimum, Mars astronotlarını en kötü radyasyondan koruyabilir. Bu nedenle, ideal olarak bir Mars misyonu solar maksimum sırasında başlatılmalıdır​​.

Bu araştırma, uzay araçlarının ağırlık ve fırlatma zamanı kısıtlamalarına rağmen, insanlı bir Mars misyonunun hala mümkün olduğunu savunuyor. Ancak Mars kaşiflerini uzay radyasyonunun doğal tehlikelerinden korumak için dört yıllık güvenlik sınırına bağlı kalınması gerekiyor​​.

Çin, 2030’larda Mars’a ilk insanları gönderme hedefini açıklarken, SpaceX’in Mars’a yönelik Starship’i de fırlatmaya hazır. Bu yeni araştırma, uzay ajanslarının Mars görevleri için kesin zaman çerçevesini belirlemelerine yardımcı olacak​​.

Mars, dört yıldan uzun süreli konaklamalar için şimdilik insanlar için güvensiz olarak ilan edilmiş olmasına rağmen, bu yeni bulgular Mars keşfinin sonu anlamına gelmiyor. Bunun yerine, dört yıllık sınır içinde güvenli bir şekilde misyonları planlama ve yürütme konusunda bir yol haritası sağlıyor​​.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu