NASA açıkladı: Evrenimizde beklenmedik bir şeyler oluyor!

Hubble Teleskobu, evrenin genişleme hızını izlemek için 30 yıldır "uzay-zaman kilometre taşları" üzerinde veri topluyor.

NASA’nın Hubble Uzay Teleskobu aracılığıyla evrenin genişleme hızı hakkında yaptığı son araştırmalar, evrende beklenmedik bir durumun ortaya çıkmasına işaret ediyor. Bu araştırmalar, Big Bang’ten hemen sonra ve şu anki evrenin genişleme hızları arasında önemli farklar olduğunu gösteriyor. Bu farklılık, bilim insanları tarafından henüz açıklanamamış olup, evrende “bir şeylerin tuhaf gittiğini” ve bu durumun keşfedilmemiş yeni fizik kanunlarından kaynaklanabileceğini düşündürüyor​​.

NASA
NASA Açıkladı: Evrenimizde Beklenmedik Bir Şeyler Oluyor!

Hubble Teleskobu, evrenin genişleme hızını izlemek için 30 yıldır “uzay-zaman kilometre taşları” üzerinde veri topluyor. NASA, şimdiye kadar 40’tan fazla kilometre taşını kalibre ederek, evrenin genişleme hızı ölçümlerinde daha önceki çalışmalardan daha fazla hassasiyet sağladı​​. Nobel Ödüllü Adam Riess, bu verilerin, evrenin genişleme hızının en kesin ölçümünü sunduğunu ve Hubble’dan gelen en büyük ve muhtemelen son önemli güncellemeyi içeren yeni bir araştırma makalesini yayınladıklarını belirtti​​.

Astronomlar, evrenin genişlemesinin, modellerin öngördüğünden daha hızlı olduğunu keşfettiler. Beklenen hız yaklaşık 67.5 kilometre/saniye/megaparsek iken, ölçümler bu hızın 73’e daha yakın olduğunu gösteriyor. Bu, evrenin büyümesinin ve genişlemesinin daha karmaşık olduğunu ve kozmosun nasıl değiştiğine dair daha fazla şey keşfetmemiz gerektiğini gösteriyor​​. Bilim insanları, bu meydan okumayı daha da derinlemesine incelemek için yeni fırlatılan James Webb Uzay Teleskobu’nu kullanmayı planlıyor. Bu teleskop, daha uzak ve daha yüksek çözünürlüklü kilometre taşlarını gözlemlemelerini sağlayacak​​.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu