Astronomi dünyası şokta: İlk beyaz delik sonunda keşfedildi!

Beyaz deliklerin teorisi, kara deliklere olan matematiksel ilgi nedeniyle keşfedildi.

Bilim dünyası, astronomlar tarafından bir “beyaz delik” keşfedildiği iddiasıyla çalkalanıyor. Beyaz delikler, kara deliklerin zıttı olarak kabul edilir ve uzay-zamanda dışa doğru akışın olduğu bölgelerdir. Bir ekip beyaz deliğe girmeye çalışırsa, gamma ışınlarının şiddeti ekip ve gemisini yok edebilir. Beyaz deliklerin varlığı, genel görelilik kuramına matematiksel olarak uyuyor olsa da, termodinamiğin ikinci yasasını ihlal ettiği için bazı bilim insanları tarafından şüpheyle karşılanmaktadır. Kara delikler uzayın kaosunu arttırırken, madde püskürten beyaz delikler bu yasayı ihlal eder​​​​.

Beyaz deliklerin teorisi, kara deliklere olan matematiksel ilgi nedeniyle keşfedildi. Carl Schwarzschild, Einstein’ın alan denklemlerini kullanarak, boş uzay-zamanda kütlenin denklemini buldu. Bu denklem, bir kara deliğin matematiksel temsilidir. Schwarzschild, zamanı tersine çevirdiğimizde bir beyaz delik elde ettiğimizi öne sürdü. Ancak bazı bilim insanları, beyaz deliklerin var olup olmadığı konusunda şüphelerini dile getiriyorlar. Bunun nedeni, beyaz deliklerin termodinamiğin ikinci yasasını ihlal etmesi ve evrenin genel entropisinin artışı sırasında küçük bir entropi azalmasının meydana gelmesidir​​.

NASA’nın Swift uydusu, 2006 yılında 102 saniye süren bir gama ışını patlaması tespit etti. Bu patlama, herhangi bir yıldız patlamasıyla ilişkili görünmüyordu. Yıllar sonra, bilim insanları bu olayın bir beyaz delik olabileceği hipotezini ortaya attılar. Bu, beyaz deliklerin varlığını destekleyen potansiyel bir kanıt olarak görülüyor, ancak bu konuda daha fazla araştırma ve gözlem gerekmektedir​​.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu