Astronomi dünyasını şaşırtan olay: Tarihin en büyük yıldız patlamalarından biri keşfedildi!

Araştırmacılar, bu yıldızın çoğu metalin son derece metal yoksulu nükleosentetik kaynaktan geldiğini tespit ettiler.

Bilim insanları, Samanyolu Galaksisi’nde, bugüne kadar mümkün olduğunu düşünmediğimiz bir şekilde patlayan eski ve devasa bir yıldız keşfetti. Bu olay, Sloan Digital Sky Survey (SDSS) ve University of Chicago tarafından yürütülen bir araştırma sonucunda ortaya çıktı.

Yıldız, J0931+0038 adıyla bilinen ve galaktik halo olarak adlandırılan Samanyolu’nun diskini çevreleyen yaklaşık küresel bölgede bulunan düşük kütleli bir kırmızı devdir. Bu bölgede çok sayıda eski ve tuhaf yıldız bulunur ve astronomlar erken evren hakkında ipuçları için buraya sıklıkla bakarlar.

Tarihin En Büyük Yıldız Patlamalarından Biri Keşfedildi!
Tarihin En Büyük Yıldız Patlamalarından Biri Keşfedildi!

J0931+0038’nin kimyasal bileşimi, daha önce hiç görülmemiş bir yapıya sahip. Periyodik tablodaki tek sayılı elementlerde (sodyum ve alüminyum gibi) şaşırtıcı derecede düşük, demire yakın elementlerde (nikel ve çinko gibi) ise zengin. Demirden daha ağır elementlerin (stronsiyum ve palladyum gibi) bollukları ise olması gerekenden çok daha yüksek.

Araştırmacılar, bu yıldızın çoğu metalin son derece metal yoksulu nükleosentetik kaynaktan geldiğini tespit ettiler: Güneş’in kütlesinin 50 ila 80 katı büyüklüğünde bir yıldız patlamış, içeriğini uzaya saçmış ve J0931+0038’nin doğduğu malzeme bulutunu bırakmış.

Bu kadar büyük bir yıldızın teorik olarak patlamak yerine kütleçekimsel olarak içe çökmesi beklenir, ancak bu olayda dışarı doğru bir patlama gerçekleşmiş. Araştırmacılar, böyle bir yıldızın nasıl yaşadığını, öldüğünü ve parmak izlerini bizim üzerinde kafa yormalarımız için bıraktığını anlamak için daha fazla benzeri yıldızı bulmalı ve bunların oluşumlarını modellemelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu