Merdiven çıkabilen teslimat robotları dağıtım sektörüne yeni bir soluk getirecek

Merdiven inip çıkabilen teslimat robotunun prototipi, yaklaşık 25 km hız yapabiliyor ve 20 cm boyundaki basamakları kolaylıkla tırmanıp inebiliyor.

COVID-19 ile beraber internetten sipariş verenlerin yüzdesinde hızlı bir büyüme yaşandı. Hem talebi karşılamak hem de fiziksel mesafeye uymak adına robotlar bu alanda yükselişe geçti. Bugüne kadar daha önce de haberini yaptığımız ABD merkezli Starship Technologies ve Coco gibi şirketlerin başarılı modellerine yer verdik. Aynı şekilde e-ticaret devi Alibaba da robotlarını kullanmaya başladı. Ancak bu sefer çok farklı bir model, gün yüzüne çıkıyor.

Otomobil devleri projeyi destekliyor

Katalonya Polytechnic Üniversitesi (UPC), merdiven inip çıkabilen bir teslimat robotunun prototipini tamamladı. Volkswagen grubu ve SEAT tarafından desteklenen proje 2017 yılında İspanya’da başlamıştı. Yıl sonuna doğru Macaristan’ın Debrecen, Almanya’nın Hamburg şehri ve İspanya’nın Esplugues de Llobregat bölgesinde test çalışmaları başlayacak. Yaklaşık 25 km hız yapabilen robotun boyu ve genişliği 1 metre iken uzunluğu 2 metreyi buluyor. 6 tekerleği bulunan robot 20 cm boyundaki basamakları kolaylıkla tırmanıp inebiliyor.

Proje aynı zamanda çevreci yönüyle de dikkat çekiyor. Araştırmalara göre kurye teslimatları şehirlerdeki hava kirliliğinin %20’sini oluşturuyor. Otonom robotlar bu yüksek sayıyı aşağı çekmekte önemli rol oynayabilir. Diğer taraftan otonom robotlara yatırım yapan market gibi zincirlerin nakliye giderlerinde yaklaşık %40’a varan indirim yaşayacağı ön görülüyor.

Bazı şehirlerde kuryeler için ek vergi verildiği düşünüldüğünde robotik yatırımların karşılık bulması ve verimliliği belirgin ölçüde artırması planlanıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu