Microsoft, kendi AI çipini geliştiriyor

Şirketin 2019'dan beri üzerinde çalıştığı çipin, yapay zeka alanına liderlik etmesi bekleniyor.

Microsoft, ChatGPT gibi yapay zeka sohbet robotlarının arkasındaki teknolojiye güç sağlayacak “Athena” adlı kendi yapay zeka çipini geliştirdiğini duyurdu. Şirket, çip üreticisi Nvidia’ya bağımlılığını azaltmak için büyük dil modellerinde kullanılabilecek kendi yapay zeka çipi üzerinde çalışıyor.

Microsoft başlangıçta TSMC 5nm sürecini kullanacak, ancak ilerleyen zamanlarda birkaç nesil daha çip oluşturmayı planlıyor. Bu, şirketin şu anda AI sunucu yongalarının ana tedarikçisi olan Nvidia’dan yonga satın alma masrafından tasarruf etmesini sağlayacak. 

Bununla birlikte şirket, AI ve LLM’leri kullanarak ürünler oluşturmak için ChatGPT’nin üreticisi OpenAI’ye milyarlarca yatırım yapmaya devam ediyor. Athena’nın LLM’leri ve bu modellerin eğitimi sırasında ve sonrasında elde edilen tüm verileri eğitmek için kullanılacağı da belirtiliyor. Şu anda, bilgisayar çipi üreticisi Nvidia Corp., AI çip pazarına hakim durumda ve en yeni H100 GPU’su geçen yıl piyasaya sürüldü. Bu gelişme ile Microsoft, yapay zeka için kendi özel çiplerini geliştiren ve inşa eden Amazon, Google LLC ve Meta gibi şirketlerin saflarına katılacak.

Microsoft’un bu yongaları Azure bulut kullanıcılarına sunup sunmayacağı ise henüz belli değil. Teknoloji devinin yapay zeka yongalarını gelecek yılın başlarında Microsoft ve OpenAI içinde daha yaygın bir şekilde kullanılabilir hale getirmeye çalıştığı söyleniyor.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu