Montana TikTok’u yasakladı

TikTok'un, verilerini Çin hükümeti ile paylaştığının belgeli bir şekilde ortaya çıkmasının ardından çoğu ülkede yasaklanmaya devam ediyor.

Montana, Çin’in sahip olduğu sosyal medya uygulaması TikTok’a yönelik ülkenin en güçlü kısıtlamalarını bir yasa haline getirdiğini açıkladı. TikTok artık resmi bir şekilde yasaklandı. TikTok, son aylarda ABD’de Kongre ve eyalet yasama meclislerinden gelen bir baskıyla karşı karşıya. Aynı zamanda Montana’nın aldığı kararlar, uygulama açısından bir sorun olarak kalsa bile bu tehditleri ciddi anlamda artırıyor. Son zamanlarda TikTok ile ilgili olarak, uygulamanın veri ihlali yaptığına dair açıklamalar söz konusuydu. Bununla ilgili açıklamalar yapılmış olsa bile ülkelerin ve bölgelerin TikTok’a bakış açıları aldıkları kararları etkiliyor.

Uzmanlar, “Bugün Montana, özel verilerini ve hassas kişisel bilgileri bazı kuruluşların toplamasından korumak için herhangi bir devletin en kararlı adımını atıyor.” diyor. Aynı zamanda TikTok’un verilerini Çin hükümeti ile paylaştığının da belgeli bir şekilde ortaya çıkarıldığına vurgu yapılıyor. Fakat TikTok ile ilgili bilgilere ek olarak, çalışanların uygulama verilerini kullanarak gazetecilerin konumlarını gözetlediği olaylar da bu noktada dikkat çekiyor.

Montana’daki yetkililer, bu yılın başlarında TikTok yasağı yasa tasarısını açıkladı ve böylece uygulamanın ABD’de kullanımını sınırlamaya yönelik diğer öneriler etrafında bir tartışma oluşmasına ortam hazırladı. Google ve Apple da TikTok ya da diğer uygulamalara karşı kendi yasaklarını koyan daha fazla eyalet yasama meclisinin lojistik sorunuyla karşılaşmamak için, ABD içinde uygulamaların indirilebileceği yerleri sınırlayan bazı yasaları muhtemelen geri çekecek.

TikTok kullanıcılarının da geri adım atması beklenen bir sonuç olacak. Firma, Montana yasasına karşı çıkmak için hevesli kullanıcı tabanından uzun zamandır yararlanıyor. Ama alınan bu kararın daha sonra nasıl değerlendirileceği ise bilinmiyor. Bütün bunlar dikkate alındığında, TikTok ile ilgili alınan kararların genişletildiğini ve artık çoğu ülkede de yasaklı hale geldiğini söylemek gerekiyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu