Ne kadar yalnız olduğunuzu ölçen yapay zeka!

Amerika’da IBM Watson yapay zeka aracını kullanan bilim insanları sadece konuşmanızı analiz ederek ruh haliniz üzerine yorum yapıyor.

Özellikle seçilen, tekrar edilen ve az kullanılan kelimelerden oluşan algoritma yüzde 94 doğrulukla ne kadar yalnız olduğunuzu “bilimsel bir ölçütle” belgeliyor.

Sessizliğin sesi

Cümlelerinizi analiz eden yapay zeka özellikle kelimeler arasında verdiğiniz boşlukları yorumluyor. Yapay zekanın ortaya çıkardığı bir başka gerçek ise yalnız insanların direkt olarak kendilerini ilgilendiren sorulara daha uzun ve kapsamlı cevap verme eğiliminde oldukları.

San Diego Tıp Fakültesi’ne (UCSD) bağlı olarak projede yer alan Ellen Lee, “İnsanlara ne kadar yalnızsınız diye bir soru sorduğunuzda aldığınız cevaplar ne yazık ki gerçeği yansıtmıyor.” diyor ve ekliyor, “Bu nedenle Doğal Dil İşleme (NLP) dediğimiz bir teknikle cümleleri belli değişkenler üzerinden analiz eden bir algoritma kullanmayı tercih ettik. İçinde bulunduğumuz pandemi bizi psikolojik olarak da yalnızlığa ittiği için çalışmamızın pandemi sürecinde ve sonrasında insan yaşamına ve kalitesine önemli katkı sağlayacağını düşünüyoruz.”

Özellikle sokağa çıkma yasağı, seyahat kısıtlaması ya da karantina gibi önlemlerle her yaş grubundan insanların korku ve panik yaşayıp depresyona girdiği bir dönemde yapay zeka doğru teşhiste bulunup psikologların işini kolaylaştırabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu