Uydu telefon teknolojisinde beklenmedik son: Qualcomm ve Iridium yollarını ayırdı!

Qualcomm ve Iridium'un uzun vadeli çözümlere ilgi duyan akıllı telefon üreticilerinden talep göremediği söyleniyor.

Qualcomm ve Iridium, CES 2023’te duyurulan uydu-telefon iş birliklerini sonlandırdı. Snapdragon Satellite olarak adlandırılan bu hizmet, Snapdragon 8 Gen 2 SoC’ye dayanıyordu ve Iridium’un uydularını kullanıyordu. Ancak, Qualcomm ve Iridium, akıllı telefon üreticilerinin bu teknolojiyi cihazlarına dahil etme konusunda isteksiz olduğunu gözlemledi. Qualcomm, bu durum üzerine ortaklığı sonlandırma kararı aldı.

Iridium CEO’su Matt Desch, sektörün tüketici cihazlarında artan uydu bağlantısına doğru ilerlediğini ve global kapsamaları ve düzenleyici belirsizliklerinin, bu gelişen pazarda önemli bir oyuncu olmalarını sağladığını belirtti. Qualcomm’un bir açıklamasında, akıllı telefon üreticilerinin uydu-telefon bağlantısı için standartlara dayalı çözümleri tercih ettikleri ve Iridium ile standartlara dayalı çözümler üzerinde iş birliğine devam edecekleri, ancak bu yılın başlarında tanıtılan özel çözüm üzerindeki çalışmaları sonlandıracakları belirtildi.

Qualcomm ve Iridium
Qualcomm ve Iridium

5G uydu danışmanlık şirketi TTP’nin Gelişmiş Teknoloji Lideri Peter Kibutu, özel uydu teknolojisinin doğrudan el cihazlarına uydu iletişimi ihtiyacını karşılamak için sadece kısa vadeli bir çözüm olarak görülmesi gerektiğini belirtti. Qualcomm ve Iridium’un uzun vadeli çözümlere ilgi duyan akıllı telefon üreticilerinden talep göremediğini açıkladı. Qualcomm’un Iridium ile devam etmeyi planladığı uzun vadeli çözüm, 3GPP NTN standartlarına dayalı olacak ve mevcut endüstri ekosistemlerinden yararlanacak. 3GPP standartlarına dayalı NTN’ler (non-terrestrial networks), çoklu uydu ve yerel ağlara açık erişim sağlayarak, daha geniş bir pazarı ve yeni kullanım durumlarını mümkün kılacak.

Anlaşmanın sonlandırılmasının ardından Iridium, daha önce iş birliği yaptığı akıllı telefon OEM’leri, diğer çip üreticileri ve akıllı telefon işletim sistemi geliştiricileri ile doğrudan yeniden etkileşime geçme özgürlüğüne sahip olduğunu belirtti. Anlaşmanın sona ermesinin, Iridium’un yıllık mali rehberliği üzerinde etkisi olmadığı, bu da içsel olarak girişim için yüksek beklentiler olmadığını gösteriyor​.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu