Rekabet Kurumu, mobil ekosistemlere yönelik inceleme başlattı

Rekabet Kurumu, mobil ekosistemde yer alan şirketlerin rekabet koşullarını ve tüketicilerin haklarını korumak için faaliyetlerini inceleyecek.

Rekabet Kurumu, mobil ekosistemlere yönelik bir sektör incelemesi başlattı. İnceleme kapsamında mobil uygulamalar, akıllı telefonlar ve tabletler gibi mobil cihazlar ile birlikte kullanılan diğer hizmetler yer alacak.

Yapılan açıklamada, internete erişimde ilk akla gelen mobil akıllı cihazların, geniş ürün, içerik ve hizmet yelpazesine hızlı ve kolay erişim sağlayarak insan yaşamında temel bir yol oynadığı belirtiliyor. Bu nedenle başta mobil akıllı cihazlar olmak üzere mobil ekosistemdeki işleyişin, tüketici refahı üzerinde doğrudan etkilere sahip olduğuna işaret ediliyor.

Buradaki amaç, mobil ekosistemde yer alan şirketlerin rekabet koşullarını ve tüketicilerin haklarını korumak için faaliyetlerini incelemek. Ayrıca, mobil ekosistemdeki pazar payı, giriş engelleri, sözleşmeler, fiyatlandırma politikaları ve veri gizliliği gibi konular da incelenecek.

İlgili Makaleler

Rekabet Kurumu konuyla ilgili, “Bu farkındalıkla sektöre rekabet hukuku perspektifinden bakıldığında mobil ekosistemi oluşturan işletim sistemleri, uygulamalar, uygulama mağazaları gibi her bir bileşenin birbiriyle yakın ilişkili olmasının rekabetçi endişeler doğurabileceği görülmektedir. Büyük veri avantajına ve ağ etkilerine bağlı olarak pazar gücüne sahip olan oyuncuların mobil ekosistemlerde birçok alt pazarda eş zamanlı faaliyet göstermesi, sektöre ilişkin endişeyi daha da beslemektedir. Söz konusu işleyiş, rakip ürünler-hizmetler açısından dışlayıcı etkilerle karşılaşma, tüketici tercihlerinin sınırlanması ve inovasyon rekabetinin olumsuz etkilenmesi gibi riskleri doğurabilecektir.” ifadelerine yer verdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu