Siber saldırı nedeniyle ABD’de önemli bir boru hattı kapandı

Uzmanlar güvenlik nedeniyle kasıtlı olarak hattın kapatıldığını belirtse de durum henüz netlik kazanmış değil.

Altyapı tesislerine yapılan saldırılar durmak bilmiyor. En son geçtiğimiz hafta ABD’de yer alan Colonial isimli boru hattına yapılan saldırı büyük zarara neden oldu. Kıtanın doğu yakasına petrol taşıyan en büyük ve önemli boru hattına siber saldırı gerçekleştiği açıklandı. Uzmanlar, bir kullanıcının bilgisayarından sisteme sızıldığını ve fidye yazılım yerleştirildiğini açıkladı. Belirlenen ödemenin gerçekleşmemesi üzerine de saldırganlar yazılım ile boru hattını çökerttiler. Gerçi uzmanlar güvenlik nedeniyle kasıtlı olarak hattın kapatıldığını belirtse de durum henüz netlik kazanmış değil.

Acil durum

Biden yönetimi, yaklaşık 10 bin kilometrelik bir boru hattı olduğu için acil durum ilan ederek hattın onarılması için acil durum ilan etti. Bunun üzerine hem federaller hem de özel sektörden önde gelen kişi ve kurumlardan bir güvenlik heyeti oluşturuldu. Saldırının kaynağı tam olarak tespit edilemese de akıllara Rusya ve Çin geliyor. Enerji uzmanı Paul Bledoe’ya göre, altyapı saldırıları hız kazanarak devam edecek. Amaç; operasyon teknolojilerini (OT) sekteye uğrayarak devleti ve kurumları zayıf yerinden yakalamak.

Fiyat artışı

Hattın kapalı olması nedeniyle başta petrol gibi çeşitli ürünlerin fiyatlarının artıp artmayacağı merak ediliyor. Ekonomi uzmanları birkaç günlük kesintinin fiyatlara yansımayacağını ancak hattın onarım sürecinin uzaması durumunda ister istemez domino etkisi yaşanacağını belirtiyorlar. Olayla birlikte Biden hükumetinin altyapı için siber güvenlik konusunda keskin adımlar atması bekleniyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu