Takip edilmesi gereken giyilebilir teknoloji trendleri

 

  • 2016 yılında “uyku” odak noktalarından birisi olacak

Günümüzün üst düzey hareket takip cihazları genelde otomatik olarak belirli ölçüde uyku takibi yapabiliyor. Ancak yapılan uyku takibinde edinilen ve uygulamalara ya da sağlayıcı web sitesine aktarılan veriler uyku süresi, uyku esnasında kaç kez uyanıldığı, derin uyku hali ve hafif dinlenme durumu gibi oldukça temel veriler olma niteliği taşıyor.

Henderek, giyilebilir teknoloji cihazlarının daha fazla sensöre ve işlemci gücüne sahip olmasıyla birlikte uyku anında daha detaylı bilgi sunabileceğini belirtiyor ve ekliyor: “REM uyku anında kalp atışı verilerinin izlenebilmesi yakın gelecekte mümkün görünüyor.”

İlgili Makaleler

Uyku takibine yönelik olarak farklı özelliklerin geliştirilmesinin dışında sadece uyku ve uyuma ortamına yönelik geliştirilen teknolojilerin yaygınlaşacağını söylemek mümkün. Bu konudaki ilk örneklerden birisi olan Nuyu Sleep System, kullanıcının vücut sıcaklığına düzenleyerek uyku kalitesini arttıran bir sistem olma özelliği taşıyor.

  • Hücre giyilebilir teknoloji cihazları daha yaygın hale gelecekgiyilebilir-trendleri-cw-2

2016 yılında belirli amaçlara yönelik ölçüm yapacak şekilde tasarlanan ve özel hareket sensörlerine sahip daha fazla giyilebilir teknoloji cihazı geliştirilecek. Bayanlar için özel olarak geliştirilen güneş etkisini ölçerek mobil uygulama üzerinden UV ışınlarına maruz kalmayı önleyecek bildirimler sunan 129 dolarlık etiket fiyatına sahip Neatamo June bilezik bu konuda örnek verilebilecek cihazlar arasında yer alıyor. IEEE üyesi ve Texas A&M Üniversitesi öğretim görevlilerinden Doç. Dr. Roozbeh Jafari, Neatamo June cihazının tüm dünyada melanom ile ilgili rahatsızlıkları azaltabilecek bir icat olduğunu ve işlevinin yanında pazardaki ürünlerle rekabet edebilecek düzeyde şık bir görünümü bulunduğunu belirtiyor.

  • Hareket takip cihazları kişilerin daha fazla hareket etmesini sağlayacak

Bir Apple Watch kullanıcısı bulunduğu yerde 50 dakika boyunca hareket etmediğinde cihaz tarafından verilen titreşimli uyarı kullanıcıya hareket etmesini hatırlatan bir bildirim olma özelliği taşıyor. Garmin vivosmart HR gibi bazı özel hareket takip cihazlarında da benzer özellikler yer alıyor. Henderek, 2016 yılında daha fazla hareket takip cihazının bu tür işlevlerle kullanıcılara sunulacağını belirtiyor.

  • Geleneksel saat üreticileri saatlerine “akıllı” bileşenler ekleyecek

2015 yılında “bağlantılı zaman araçları” kategorisinde yeni saatlerin piyasaya sürülmesi geleneksel saat üreticilerinin akıllı telefonlardan bildirimler alabilme ve adım sayabilme gibi özelliklere sahip saatler geliştirmeye başlayacağına dair işaretler veriyor. Şu an için Timex Metropolitan+ (125 dolar) ve Guess Connect (yaklaşık olarak 400 dolar) bu konudaki ilk örnekler olarak pazarda yer alıyor. Henderek, 2016 yılında diğer saat üreticilerinin benzer özelliklere sahip hibrit cihazlar piyasaya süreceğini ifade ediyor.

  • Geleceğin giyilebilir teknolojileri daha az giyilebilir olacak

Giyilebilir teknoloji üreticisi Mio Global şirketinin CEO’su Liz Dickinson, 2016 yılından daha ileriki zaman diliminde giyilebilir teknolojilerin daha çok implantasyon şeklinde kullanılacağını dile getiriyor. Günümüzün giyilebilir teknolojilerinin geçiş niteliği taşıdığına dikkat çeken Dickinson, giyilebilir teknoloji cihazlarının geliştirilmesindeki asıl amacın insan vücuduna entegre ve implantasyon uygulamalarında kullanılan cihazlar geliştirilmesi olduğunu belirtiyor ve ekliyor: “Gelecekte daha çok bağlantı seçeneklerine sahip ve vücudumuza entegre sistemlerle çevremizdeki değişkenlerin psikolojik, duygusal ve fiziksel ihtiyaçlarımızı otomatik olarak düzenlendiği bir ortam bizi bekliyor.”

Önceki sayfa 1 2 3

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu