Teksas’ta Paylaşımları Sansürleme İptal Edildi

Teksas'ta Federal Mahkeme, sosyal medya platformlarının kişilerin paylaşımlarını sansürlemesini engelleyecek yeni bir karar aldı.

Teksas, geçtiğimiz yıl boyunca, teknoloji şirketlerinin bakış açılarına dayalı olarak içerik denetlemesini yasaklayacak, tartışmalı bir yasayı onaylamak için mahkemede mücadele ediyor. Teksas’ya Federal Mahkeme, şirketlerin kişilerin paylaşımlarını sansürlemeyi engelleyecek bir yasayı onayladı.

Federal Mahkeme, Sansürleme Girişimlerini İptal Etti

Geçtiğimiz mayıs ayında, Yüksek Mahkeme şirketlerin sansürlemelerinin engellenmesi iptal etmiş ancak sonrasında bu davanın çözümü için çok az şey yapmıştı. Bugün bir Temyiz Mahkemesi, bir alt Teksas mahkemesinin yasayı engelleme kararını bozdu ve bunun yerine bir Teksas yasasının onaylanmasına karar verdi.

Washington Post’un haberine göre, iki çevre mahkemesi de farklı görüşlere sahip olduğu için karar, “büyük olasılıkla çevrimiçi konuşmanın geleceği konusunda bir Yüksek Mahkeme hesaplaşması oluşturuyor.” dendi. Bu arada son son Temyiz Mahkemesi’nin kararı, diğer eyaletlerin de benzer yasaları geçirmesini cazip hale getirebilir. 

İlgili Makaleler

Eski ABD Başkanı Trump’ın aday gösterdiği Yargıç Andrew Stephen Oldham, Birinci Değişikliğin şirketler için bu sansürleme hamlesinin koruma sağlayıp sağlamadığına karar vermek için diğer iki yargıca katıldı. Public Knowledge’ın (çevrimiçi tüketici haklarını savunan bir kamu yararı grubu) yasal direktörü John Bergmayer, Temyiz Mahkemesi’nin bu kararı ardından açıklama yaptı. Bergmayer açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Temyiz Mahkemesi’nin, oyun yıldan uzun bir süredir devam eden Birinci Değişikliği ve Yüksek Mahkeme emsalini – ve son Yargıtay kararlarının aksine –  görünüşte siyasi olarak motive edilmiş ve hemen geri çevrilmezse feci etkileri olacak bir karar varmak için görmezden geldi.

Haberde ayrıca bazı teknoloji şirketlerinin temsilcilerinin de yasayı onaylama konusundaki en son karara karşı çıktığını ve temyiz seçeceğinin değerlendirilmesinin planlandığı belirtildi. Bilgisayar ve İletişim Endüstrisi Derneği’nin başkanı Matt Schruers, ifade özgürlüğünü korumak adına hükümete “işletmelerin ne söylemesi gerektiğini” dikte etme yetkisi verdiği için iktidarı “Orwellian” olarak adlandırdığını belirtti. 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu