Toshiba 15 milyar dolara satılıyor

Toshiba, özel sermaye şirketi Japan Industrial Partners liderliğindeki bir grubun şirkete 2 trilyon yen değerindeki satın alma teklifini kabul etti.

Tokyo merkezli teknoloji devi Toshiba, özel sermaye şirketi Japan Industrial Partners liderliğindeki bir grup tarafından satın alınmaya hazırlanıyor. Japon medyasının bildirdiğine göre Toshiba yönetim kurulu, grubun 15 milyar dolarlık satın alma teklifini kabul etti. 

Anlaşma gerçekleşirse, JIP ve Orix Group, Rohm Co ve Chubu Electric Power dahil yatırımcılar, Japonya’nın en popüler şirketlerinden birini satın alacak. Bu satın alım, aynı zamanda dünyanın bu yıl en büyük üçüncü işlemi olacak. 

Konsorsiyum, büyük bankalardan alınan 10.6 milyar dolarlık kredilerle desteklenen bağlayıcı bir satın alma teklifi sundu. Elde edilen bilgilere göre, yönetim kurulu üyelerinden bazıları teklif fiyatından memnun değildi ve bu nedenle yönetim kurulunun oylamaya devam etmesi haftalar sürdü. JIP liderliğindeki grup, bankaların çalkantılı bir ekonomik ortamda aşırı temkinli davranması nedeniyle finansman sağlamada da zorluklarla karşılaştığı için süreç birçok kez ertelendi. 

Toshiba, 2015’ten beri muhasebe ve kurumsal yönetişim skandallarına karıştı ve ağır kayıplar verdi, aktivist yatırımcılarla sürtüşmesi ise onu nihai bir satışa götürdü. ABD’de nükleer enerji işine girmesi, 6.3 milyar dolarlık bir zarara yol açtı ve bellek çipi birimini satmak zorunda kaldı. Ayrıca yabancı yatırımcılar tarafından alınan hisse senetlerini teklif etmek zorunda kaldı. 

Şirket ilk olarak Nisan 2021’de özel sermaye şirketi CVC Capital Partners’tan bir satın alma teklifi aldı ve daha sonra bu teklif, eksik ayrıntılar olduğu için reddedildi. Geçen ay, Toshiba mali yıl için kâr tahminini 190 milyar yen (1,5 milyar $) kâr için önceki projeksiyondan 130 milyar yen’e (1 milyar $) düşürdü.

Hisse sahipleri ve yöneticiler, 2015’ten bu yana geçen sekiz yıllık felaket nedeniyle şirketin geleceği konusunda anlaşmazlığa düştüler. Geçen yıl yönetimin şirketi ikiye bölme önerisi hissedarlar tarafından reddedildi. Bölünme, şirketi özel bir sermayeye satmanın bir alternatifi olarak görüldü, bu da yatırımcılar tarafından tercih edilen bir sonuç oldu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu