TSMC, yarı iletken talebini karşılamak için ikinci çip tesisini kuruyor

Proje, eyaletteki yatırımı 40 milyar dolara çıkaracak ve ABD'nin yarı iletken ithalatına bağımlılığını büyük ölçüde azaltacak.

Beyaz Saray ve Tayvan Yarı İletken İmalat A.Ş., Arizona’da ikinci bir çip fabrikası kurma planları olduğunu duyurdu. Bu, şirketin eyaletteki yatırımını 12 milyar dolardan 40 milyar dolara çıkaracak ve ABD’nin yarı iletken ithalatına bağımlılığını büyük ölçüde azaltacak. Her iki TSMC fabrikası da yılda 600 bin çip üretecek. Ulusal Ekonomik Konseyi uzmanları, “Ölçek olarak, bu iki tesis tamamlandığında ABD, talebin tamamını karşılayabilecek.” diyor.

‘Başka kimseye güvenmek zorunda kalmayacağız’

Konuyla ilgili olarak uzmanlar, “Tedarik zinciri esnekliğinin tanımını bilmemiz gerekiyor. Burada en önemli nokta bu. İhtiyacımız olan çipleri yapmak için başka kimseye güvenmek zorunda kalmayacağız.” diyor.

Yeni açıklanan fabrika, 2026 yılına kadar son teknoloji 3 nanometre yongaları üretecek. Genişletme, ABD’deki ve Arizona’daki en büyük yatırımlardan biri. TSMC kısa süre önce ilk tesisindeki planlarını da yükseltti ve artık 5 nanometre yerine 4 nanometre üreteceğini duyurdu. Apple ve NVIDIA’nın ilk müşteriler arasında olduğu bildiriliyor. Bu durumda da ilk çiplerin 2024’ten itibaren burada üretilmesi planlanıyor. CHIPS ve Bilim Yasası, ABD yarı iletken üretim yatırımını teşvik etmek için 52,7 milyar dolar kredi ve milyarlarca vergi kredisi tahsis etti. Mevzuat, ABD’de çip üretiminde özel finansmanı artırmayı amaçlıyor.

Şeffaflık mekanizması uygulanıyor

Tüm bunların yanı sıra ABD Ticaret Bakanlığı ve Avrupa Komisyonu, geçen yaz bir pilot programın ardından yarı iletken zincir kesintileriyle ilgili bir “erken uyarı mekanizması” uygulamak için bir anlaşmaya vardı. Amaç, ikisi arasında bir denge sağlamak için yarı iletken arz ve talep tahminini iyileştirmek.

Aynı zamanda AB ve ABD, çip sektörüne sağlanan kamu desteği etrafında bir “şeffaflık” mekanizması uyguluyor. Yani, bir taraf diğerini beklenmedik yarı iletken sübvansiyonları ile rekabet açısından dezavantajlı hale getiremeyecek. Benzer bir konu da Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un yakın tarihli bir ziyareti sırasında AB liderlerinin ABD Enflasyon Düşürme Yasası’nın Amerikalı olmayan şirketlere karşı adaletsiz olduğundan şikayet etmesiyle gündeme geldi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu