Twitter kesintisi, afetlerde yeni bir platforma olan ihtiyacın göstergesi mi?

Kesinti ihtimallerine karşı, alternatif bir AI destekli platformun oluşturulması avantaj sağlayabilir.

Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen depremin ardından Twitter’a bir süre erişim sağlanamadı. Uzmanlara göre böyle bir durumun yaşanması, aslında afet durumlarında yeni bir platforma olan ihtiyacın net bir kanıtı. Öyle ki uzmanlar, Twitter’a girişin engellendiği 8 Şubat 2023 tarihinden sonra şuna dikkat çekti: Yaşanılan bu kesinti insani bir krizin ortasında meydana geldi. Bu da acil durumlarda ya da afetlerde kullanılabilecek, yeni bir platforma olan ihtiyacın en büyük göstergesi.

Twitter engellendikten 12 saat sonra tekrar kullanıma açıldı. Ancak bu kesintinin sebebi ise tam olarak açıklanmadı. Doğal afet ve kriz gibi durumlar sosyal medyalar oldukça aktif kullanılıyor ve her vatandaş bu platformlar sayesinde bilgi sahibi oluyor. Böyle bir kesintinin yaşanması ise yeni bir platformun ihtiyacını doğuruyor.

Deprem olduğu andan beri Twitter, çok ciddi bir kullanıma ulaştı. Görgü tanıkları, depremzedeler, yakınlarıyla ilgili bilgi vermek ya da almak isteyen sayısız insan burada video ve görüntüler yayınladı. Böylesi bir kriz durumunda ise aslında paylaşılan tüm bilgiler oldukça kritik. Yapılan çalışmalardan elde edilen bilgilere göre, acil durumlarda devreye giren bir platform son derece faydalı olacak. AI ve ML ile de desteklenecek platform aynı anda binlerce hatta milyonlarca kişiye bilgi sağlayacak.

Tabi burada bir dezavantajdan da bahsetmek gerekiyor: Gerçekten haberleşme ve bilgilenme amacıyla kullanılan bu platform aynı zamanda kurtarma ve yardım çabalarını engelleyen vatandaşlar tarafından da kullanıldığını söylemeliyiz. Bu gibi durumlarda çalışmalar geciktirilebiliyor. İnternet sağlayıcı hizmeti firmaları, bu sağlayıcıların Twitter trafiğini engellediğini ve aynı zamanda sanal bir özel ağ ya da VPN yardımıyla engellemeyi aşabileceğine de dikkat çekiyorlar.

Genel bir değerlendirme yapmak gerekirse Twitter, doğal afetlerde ya da yaşanan olaylarda başvurulan ilk platform olma özelliğine sahip. Ama yine de böyle kesinti ihtimallerine karşı alternatif bir platformun, özellikle de AI destekli bir platformun oluşması avantaj sağlayacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu