Windows kullanıcıları artık Linux uygulamalarını çalıştırabilecek

Microsoft, Linux için Windows alt sisteminin genel kullanıma sunulduğunu ve Linux yeteneklerini ilk kez Windows 10'a getirdiğini duyurdu.

Microsoft, Linux için Windows Alt Sistemini genel kullanıma sunarak, artık Linux uygulamalarını yerel olarak çalıştırabilen Windows kullanıcılarının sayısını artırdı. Windows 10 ve Windows 11 kullanıcıları artık sanallaştırma yazılımına ihtiyaç duymadan Linux dağıtımlarını ve Linux GUI uygulamalarını çalıştırmak için Microsoft Store’dan WSL’yi indirebilecek.

Windows 10, Microsoft Store’dan indirilebilecek

Lansman, yıllardır geliştirilmekte olan proje için önemli bir kilometre taşını işaret ediyor. WSL, kullanıcının Windows 10 sürüm 2004 veya üzerini çalıştırması koşuluyla Microsoft Store’dan indirilebilir. WSL’nin artık Microsoft Store’da yer almasıyla birlikte, kullanıcıların Windows işletim sisteminin kendisine yönelik bir güncellemeyi beklemek yerine Alt Sisteme yönelik güncellemeleri daha hızlı alması bekleniyor. Windows 10 kullanıcıları, daha önce sadece Windows 11 için ayrılan bir özellik olan Linux GUI uygulamalarını Microsoft Store sürümüyle ilk kez kullanabilecekler.

WSL, Microsoft tarafından 2018’de, Windows kullanıcılarının sistemlerinde yerel olarak veya Windows 10 komut istemi ve PowerShell aracılığıyla Linux ikili dosyalarını çalıştırmalarına olanak tanıyan bir uyumluluk katmanı olarak piyasaya sürüldü. 2021’de Microsoft, Linux için Windows Alt Sistemini bir Windows 11 uygulaması yaptı.

“Microsoft’a Teşekkür Ediyoruz”

Linux GUI uygulamalarını yükleme ve başlatma hakkında daha fazla bilgi resmi WSLg GitHub sayfasında bulunurken, ayrı bir Microsoft sayfasında WSL kullanarak Linux’u Windows’a yüklemek için talimatlar veriliyor.

Linux sistemleri veya uyumlu olanlar, geliştiricilerin hayatını kolaylaştıran mükemmel bir komut satırı araçları seti sağlıyor. Geliştiriciler, “Kendi sistemlerinde çalışan betiklerin, yalnızca Linux tabanlı üretim sistemlerinde de çalışacağını bildiklerinden, onun taşınabilirliğini takdir ediyorlar. Harika komut satırı araçlarına sahip olmasına rağmen, Linux sistemlerinin her zaman kullanıcı dostu sistemler olmadığını kabul etmeliyiz. Windows altında WSL için genel kullanılabilirlik ile, geliştiriciler artık Linux komut satırı araçlarının tüm gücünden yararlanırken, UX ve kullanım kolaylığı söz konusu olduğunda ‘piller dahil’ bir işletim sistemine sahip olabilirler. Linux ve Windows birlikte çalışabilirliğine yatırım yaptığı için Microsoft’a teşekkür ederiz.” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu