Yerli ve milli ‘eSIM’ 2021’den itibaren uygulanacak

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nda düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türk mühendisleri tarafından geliştirilen yüzde 100 yerli ve milli eSIM’in 2021’den itibaren kullanılmaya başlayacağını duyurdu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, yerli ve milli teknoloji kullanımının artırılması adına yapılan çalışmaların bir sonucu olarak geliştirilen yerli eSIM’i, Ankara BTK Konferans Salonu’nda düzenlenen bir etkinlikle duyurdu. Akıllı telefonlardan giyilebilir teknolojilere ve birçok endüstriyel ürüne kadar kullanılan eSIM teknolojisini değerlendiren Karaismailoğlu şunları söyledi:

“Türk mühendisleri tarafından geliştirilen yüzde 100 yerli ve milli eSIM uygulamasını kamuoyuna tanıtmanın haklı gururunu yaşıyoruz. eSIM sistemlerine yönelik ilgili sunucuların ülkemizde konuşlandırılması, yerlilik şartı ve GSMA standartlarına uyum konusunda düzenleme Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumumuzca yapıldı. eSIM uygulamasıyla SIM özelliği olan cihazlarda yer alacak güvenli çip marifetiyle, uzaktan yüklenebilecek ve yönetilebilecek. Bu teknolojiyle SIM kartlarının sağladığının üzerinde güvenlik ve koruma seviyesi sağlanabilecek.”

“Türkiye’nin verisi, Türkiye’de kalacak” 

Abonelerin operatör değişikliklerini artık bayilere gitmeden yapabileceğini belirten Ulaştırma ve Altyapı Bakanı sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Yerli ve milli eSIM ile cihaz tedarikinden kaynaklı maliyetler ortadan kalkacak. Bu teknoloji sayesinde SIM özelliği, kullanılan araç ve cihazlardaki titreşim, darbe ve nem gibi problemlerden etkilenmeyecek. SIM kartı almak, stoklamak, takmak gibi sorunlar bertaraf edilecek, maliyetler ortadan kaldırılarak, sistem uzaktan erişimle yüklenebilecek. Akıllı telefon üretiminde eSIM ile kazanılan alanlar pil ve diğer bileşenler lehine kullanılacak. 6 milyardan fazla üretimi yapılan SIM kartlarını çevreye olan olumsuz etkileri de ortadan kaldırılacak. Hassas SIM kartı bilgileri yurt dışına çıkmadan yerel olarak kullanılacak ve bilgi güvenliği sağlanmış olacak. Türkiye’nin verisi, Türkiye’de kalacak, operatörlere ait hassas bilgilerin yaşam döngüsü tamamen Türkiye’de olacak. Böylece Türkiye’nin hassas verileri tamamen Türkiye’nin kontrolünde olacak.”

eSIM sayesinde araçların bakım-onarımının, lojistik hareketliliğinin takip imkanları ile “M2M” etkileşim kapasitelerinin çok daha artacağına vurgu yapan Karaismailoğlu, araçlarda yaygınlaşacak kaza önleme ve acil uyarı sistemlerini kapsayan eCall sisteminin de eSIM ile yaygınlaşacağını belirterek şunları ekledi: 

“Cep telefonu kullanıcılarının operatör değişimlerindeki erişim problemleri de ortadan kalkacak, aynı cihazda birden fazla abonelik birlikte kullanılabilecek. Yurt dışı seyahatlerde, gidilecek ülkeye ait operatörden belli zaman dilimleri için bulunduğu ülkeden profil alınabilecek ve seyahat sırasında profili aktive ederek kullanılabilecek. eSIM, günümüzde akıllı telefonlardan, giyilebilir teknolojilere, makinalar arası iletişimden birçok endüstriyel ürüne kadar geniş bir kullanım yelpazesine sahip olacak. eSIM hizmeti, 2021’den itibaren yaygın bir şekilde uygulanmaya başlayacak.”

Karaismailoğlu lansmanın ardından eSIM teknolojisi ile yapılan ilk görüşmeyi de gerçekleştirdi. Birden fazla operatör kullanarak farklı aramalar yapan Karaismialoğlu, Malta Bayraklı “Atlantis Alhambra” Gemisi’nin Kaptanı Orhan Kasap, Kule A.Ş Teknik Operasyonlar Müdürü Burhan Kandemir, ERG Trafik ve Yol Güvenlik Müdürü Mustafa Akbaş ile görüşme yaparak çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu