OpenAI ve BAE yapay zeka çiplerinde ortaklık yolunda!

Yapay zeka alanında öncü çalışmalar yürüten OpenAI, kendi AI işlemcilerini geliştirmek için BAE’ye yöneldi.

OpenAI’nin kendi yapay zeka işlemcilerini geliştirme planları, Birleşik Arap Emirlikleri’nden (BAE) fon arayışı içinde olduğunu gösteriyor. Bu girişim, Nvidia’ya olan bağımlılığını azaltmayı ve BAE’yi küresel bir yapay zeka merkezi haline getirmeyi hedefliyor.

Yapay zeka alanında öncü çalışmalar yürüten OpenAI, kendi AI işlemcilerini geliştirmek için BAE’ye yöneldi. Bu hamle, şirketin Nvidia’ya olan bağımlılığını azaltma ve kendi yarı iletken işini kurma amacını taşıyor. Finansal Times’a göre, OpenAI devlet fonlu Abu Dabi yatırım şirketi MGX ile görüşmeler yapıyor.

BAE’nin yapay zeka sektöründeki yükselişi

BAE’nin yapay zeka sektöründe önemli bir oyuncu olma stratejisi, OpenAI’nin çip geliştirme girişimine ilgi göstermesiyle daha da belirginleşti. G42 gibi BAE merkezli yapay zeka odaklı şirketler grubunun başkanı olan Şeyh Tahnoon, 1.5 trilyon dolarlık yatırım fonlarını yönetiyor ve Kenya’da jeotermal bir veri merkezi finanse ediyor, ayrıca Microsoft ile BAE’de bir egemen bulut kurmak için ortaklık kurdu.

OpenAI’nin yapay zeka çip geliştirme peşindeki çabaları, Abu Dabi’nin ilgisini çekti ve içeriden yapılan açıklamalara göre BAE’nin MGX’sinden potansiyel fonlama geliyor4. OpenAI’nin CEO’su Sam Altman, yeni yarı iletken imalat tesisleri ve destekleyici altyapının maliyetinin 7 trilyon dolara ulaşabileceğini tahmin ediyor.

OpenAI’nin BAE ile ortak geleceği

OpenAI’nin bu girişimi, şirketin kendi AI çiplerini yapma, bir çip üreticisi satın alma, Nvidia gibi diğer sağlayıcılarla daha yakın iş birliği yapma ve tedarikçi tabanını Nvidia’nın ötesine çeşitlendirme seçeneklerini değerlendirdiği bir döneme denk geliyor. Sam Altman, yapay zeka altyapısının ve dayanıklı bir tedarik zincirinin ekonomik rekabet için hayati önem taşıdığını vurguluyor.

OpenAI’nin yazılımını çalıştırmak için gerekli olan GPU’ların kıtlığı ve donanım çalıştırma maliyetlerinin yüksekliği, Altman’ın hedeflerinin arkasındaki temel nedenler arasında yer alıyor. OpenAI, GPU erişilebilirliği tarafından ciddi şekilde sınırlanıyor ve bu da birçok kısa vadeli planlarında gecikmelere neden oluyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu