Evden çalışırken yasal haklarınızı unutmayın!

Yasal olarak bazı hakların ihmal edilmemesi için hem işverenin hem de çalışanın daha özenli davranması gerekiyor.

Uzaktan çalışma ya da evden çalışma seçenekleri daha önce hiç olmadığı kadar güçlü bir seçenek olarak masada duruyor. Ancak yasal olarak bazı hakların ihmal edilmemesi için hem işverenin hem de çalışanın daha özenli davranması gerekiyor.

Ülkemizde kaç kişinin evden çalıştığını kesin olarak bilemesek de İngiltere’de bu rakamın sene sonuna kadar en az 50 bin olduğu açıklandı. Bu da nereden baksanız 50 bin haneyi ilgilendiren bir durum.

İnsan Kaynaklarının güncellenmesi

Genel hatlarıyla bakıldığı zaman İK departmanı fiziki anlamda bina içerisinde geçirilen zamandan adeta ayrı bir haz duyar. Plazalara girerken ve çıkarken okutulan kartlar saat ücreti hesaplamalarında ek mesaide ya da kesintilerde kullanılır. Ancak yeni normal içerisinde bu tarz bir hesaplama yapmak çok zor. Evinizde çalışırken kahve yapmaya gidebilir ya da evdeki bir tadilat nedeniyle işinizi akşam yapmayı tercih edebilirsiniz. Bu noktada İK prensiplerini güncellemeli mesai takibi mantığını iş teslimine çevirmeli. Önemli olan kriter işin yapılıp yapılmadığı olmalı.

Giderlerin vergiden düşürülmesi

Bir başka konu da bu süreç içerisinde ev ofis formatını benimseyenlerin elektrik, su ve internet gibi harcamaları gider olarak gösterebilmeleri. Sonuçta bir iş yapıyorsunuz ve bunun için evinizdeki kaynakları kullanıyorsunuz. Ofiste olmanız gereken süreyi evde geçiriyor daha fazla tüketim yapıyorsunuz. İşte tüm bunlar gider olarak gösterilebilmeli ve vergiden düşürülmeli. Bu esnada telifli çalışan kişilerin de vergilendirmesi ve sigortası gibi konular es geçilmemeli.

Son olarak işverenin çalışanı ofise zorla “çağırması” durumunda işverenin iş güvenliği kapsamında pandemiye uyumlu olarak tüm tedbirleri aldığına dair yazılı bir belge olmalı. Ancak doğrusu, bazı kişilerin uzaktan daha verimli ve yaratıcı çalıştıkları için istenildiği takdirde bu şekilde değerlendirilmeleri. Sigorta primleri ve izin hakları gibi daha birçok konu pandemi döneminde yasal olarak tam netlik kazanmamış olabilir. İK ya da işverenin iletişimi açık tutması ileride yaşanabilecek belirsizliklerin karşılıklı olarak önüne geçilmesi için önemli bir adım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu