AB Komisyonu, yapay zeka ürünlerine dava açmayı kolaylaştırıyor

Avrupa Komisyonu'na göre bu yasa, yüksek riskli AI kullanımıyla insanların yaşamını doğrudan etkileyebilecek altyapı veya ürünleri kapsayacak.

Avrupa Komisyonu, yapay zeka (AI) kullanan ürünler ve drone gibi dijital cihazlar tarafından zarar gören insanlara yardımcı olmak için yeni kurallar önerdi. AI Sorumluluk Direktifi, bu tür öğeleri içeren olaylar nedeniyle dava açan kişiler üzerindeki ispat yükünü azaltmayı planlıyor. Adalet Denetçisi Didier Reynders, dijital çağa uygun bir yasal çerçeve oluşturacağını söylüyor. Kendi kendini süren araçlar, sesli asistanlar ve arama motorları, direktifin kapsamına girebilir.

Yapay Zeka Yasası ile uyumlu bir düzenleme

Komisyonun kuralları, AI sistemlerinin nasıl ve ne zaman kullanılabileceğine ilişkin sınırları belirleyen türünün ilk yasası olan AB’nin önerilen Yapay Zeka Yasası ile birlikte yürürlükte olabilir.

Avrupa Komisyonu tarafından yayımlanan AI Sorumluluk Direktifi, AI özellikli ürünler tarafından mağdur olma iddiasında bulunanlar için bir “nedensellik varsayımı” sunacak. Buna göre bir ürünün AI performansına ve ilgili zarara nedensel bir bağlantı gösterilebildiği sürece, mağdurların durumlarını kanıtlamak için karmaşık AI sistemlerini çözmek zorunda kalmayacaklar. Bu durum, sosyal medya firmalarını zora sokabilir. Zira bir süredir bu platformlar çeşitli suçlamaları, yapay zekanın arkasına sığınarak savuşturuyordu. Drone şirketleri de benzer bir avantaj yaşıyordu.

Avrupa Komisyonu’na göre, yüksek riskli AI kullanımı; ulaşım, sınav puanı ve sınır kontrolü gibi birinin yaşamını ve geçimini doğrudan etkileyebilecek altyapı veya ürünleri içerecek geniş bir yelpazeyi kapsayacak. Dolayısıyla yakın zamanda yeni tip tazminat davaları gündeme gelebilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu