Veteriner hekimlikte yapay zeka kullanımı etik zorluklar doğuruyor

Uzmanlar, veterinerlik alanında yapay zekanın kullanımının bazı etik kaygıları gündeme getirdiği konusunda uyarıyor.

Veterinerlik alanında yapay zekanın kullanımı artıyor, ancak veterinerlik uzmanları, teknolojiyi benimsemenin bazı etik kaygıları gündeme getirdiği konusunda uyarıyor. Araştırma görevlisi Eli Cohen, “Veterinerlik ve insan tıbbı arasındaki en büyük fark, veteriner hekimlerin hastaları ötenazi yapma yeteneğine sahip olmasıdır. Bu çeşitli tıbbi ve finansal nedenlerle olabilir. Bu nedenle AI algoritmaları tarafından sağlanan teşhislerin riskleri çok yüksektir. İnsan yapay zeka ürünlerinin piyasaya çıkmadan önce doğrulanması gerekiyor, ancak şu anda veterinerlik yapay zeka ürünleri için herhangi bir düzenleyici gözetim yok.”

Pazarda boşluk var

Cohen, “Yapay zeka, bir radyolog yorumuna ikame olarak veya benzer bir değere sahip olarak pazarlanıyor, çünkü pazarda bir boşluk var. AI’nın bir radyolog yerine değil, bir radyologla birlikte kullanılması sağlıklı. Bu gelişmekte olan teknolojiyi kullanmanın en etik ve savunulabilir yolu, radyolog konsültasyonlarına daha fazla veteriner ve evcil hayvanın erişmesini sağlamak için onu kullanmak. Ancak en önemlisi, AI’da sorun gideren olumsuz sonuçları ve hasta zararını önleyen alan uzmanlarına sahip olmak.”

Cohen, algoritmayı eğitmek için kullanılan veri setlerinin kalitesinden emin olmak için veterinerlik uzmanlarının yapay zeka geliştiricileriyle ortak çalışmasını ve yapay zeka araçları halka sunulmadan önce üçüncü taraf doğrulama testinin yapılmasını şiddetle öneriyor. Cohen son olarak “AI güçlü bir araç ve tıbbın uygulanma şeklini değiştirecek, ancak ileriye dönük en iyi uygulama, onu bu konsültasyonların yerini alacak şekilde kullanmak yerine, hasta bakımına erişimi ve kaliteyi iyileştirmek için radyologlarla uyumlu olarak kullanmak olacaktır.” yorumunda bulunuyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu