AI modelleri Bitcoin’de depolanabilir mi?

Bir AI geliştiricisi, BitTorrent ve Bitcoin aracılığıyla sızdırılan Meta eğitim verilerinden türetilen LLM'leri yaymaya teşvik ettikleri bir çağrı yayınladı.

Bitcoin şu ana kadar yapay zekanın çok fazla gelişmediği alanlardan birisi. Bu sebeple uzmanlar artık bu alanda da yapay zekanın yer alması gerektiğini söylüyor. Bunun üzerine bir AI geliştiricisi, BitTorrent ve Bitcoin aracılığıyla sızdırılan Meta eğitim verilerinden türetilen iki LLM olan Alpaca ve LLaMA’yı yaymaya teşvik ettikleri bir çağrı yayınladı. Böylelikle büyük dil modelleri, halka açık olarak eğitilmiş LLM’leri güvenli ve anonim olarak dağıtmanın bir yolu olarak yakında Bitcoin’de depolanabilir.

Bunlara ek olarak gereken süreç, üretken yapay zekayı demokratikleştirmeyi amaçlıyor. Aynı zamanda kullanıcıların AI model verilerini yayınlamasını ve sonrasında da bu verileri Bitcoin’in üzerinde depolanmasına izin veren Ordinals olarak bilinen bir işlem sayesinde Bitcoin blok zincirine kaydetmesini içeriyor. Eğer bu işlem başarılı olursa, yapay zeka alanında bir adım daha atılmış olacak.

Bu bilgilerin yanı sıra, Meta’nın LLaMA LLM’si Mart ayı başlarında çevrimiçi olarak sızdırılmıştı. Sonrasında da hızlı bir şekilde tekrar kullanıma sunuldu. Bitcoin genel olarak güvenlik önlemine ihtiyaç duyan bir sistem olduğundan, yapay zeka eklendiğinde bu önlemlerin daha da artırılması gerekecek. Elde edilen bilgilere göre, Meta’nın istek bazında kullanıma sunduğu bu model, 20 dili işleyebilen ve AI ölçütlerine göre oldukça iyi performans gösteren bir yapıya sahip. Bu nedenle işletmelerin çoğu bu fikre sıcak bakıyor.

Diğer bilgilere bakacak olursak; GPT-4 gibi rakip modellere kıyasla LLaMA’nın önemli bir avantajı bulunuyor, bu da küçük boyutta olması. Model, 7 milyar, 13 milyar, 33 milyar ve 65 milyar parametre boyutlarında kullanıma sunuldu ve kullanıcılar hangisine ihtiyaç duyarsa onu seçebiliyor.

Üretken AI aslında çok uzun zamandır hayatımızda ve artık her alanda gelişmeye devam ediyor. LLM’ler de kullanıcılara çok fazla fayda sağlıyor. Bu nedenle OpenAI, Microsoft, Google, Meta ve Nvidia gibi şirketler tarafından yapay zeka alanında çok ciddi gelişmelere imza atıldı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu